Wij zijn geen naaigarenbedrijf, maar eigenlijk gewoon een bende ingenieurs met kennis van circulair denken.

De mode-industrie behoort tot de meest vervuilende industrieën ter wereld. Dat duurzaamheid in de modesector steeds meer aandacht vereist, zag Cédric Vanhoeck een aantal jaren geleden ook. Met zijn bedrijf Resortecs wil hij door middel van innovatieve technologie de afvalberg in de sector verminderen.

Cédric Vanhoeck studeerde industrial design aan de TU Delft, waar tien jaar geleden al veel aandacht was voor de circulaire economie. Daar is hij in contact gekomen met de principes van ‘Design for Disassembly’. Dat gedachtegoed is blijven plakken wanneer hij nadien aan de Modeacademie in Antwerpen begon. Volgens Cédric waren veel mensen toen nog niet met verspilling binnen de mode-industrie bezig. “Ik zag veel goede ideeën en interessante ontwerpen, maar ze waren nog niet helemaal mee met het hele waste-verhaal.”

Cédric begon zich verder te verdiepen in dit onderwerp. Samen met co-founder Vanessa Counaert en twee andere partners werkt hij nu fulltime voor Resortecs. De combinatie van zijn ervaring aan de Modeacademie en de gezamenlijke kennis van demontage leidde tot de ontwikkeling van Smart Stitch: naaigarens die op hoge temperatuur oplossen waardoor je kleding in verschillende stukken stof kan verdelen, zodat deze kunnen gerecycleerd worden tot nieuwe kledingstukken.

De grote moeilijkheid was het onbegrip van veel mensen, vooral van mensen die niet in de textielindustrie werkten.

Inmiddels heeft Resortecs al verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Global Change Award van H&M. Deze prijs gaf Resortecs een echte boost, niet alleen vanwege de grote geldsom die ze konden inzetten als investering in het bedrijf, maar vooral ook vanwege de aandacht die ze ermee kregen.

Al is het nog steeds niet evident: “De grote moeilijkheid was het onbegrip van veel mensen, vooral van mensen die niet in de textielindustrie werkten. Dat is gelukkig ondertussen wel al wat veranderd. Nu zijn er veel meer mensen bezig met duurzaamheid. Maar het blijft iets moeilijks om uit te leggen. De complexiteit van het naaigaren en het hele circulaire verhaal is iets wat mensen nog steeds niet goed vatten. Vooral mensen die lineair denken, zijn niet altijd mee.”

Eigenlijk hebben wij het gevoel twee à drie jaar voorop te lopen met Resortecs.

Al kan Cédric zijn verhaal steeds beter uitleggen. Tegenwoordig contacteren veel bedrijven hem om het naaigaren te testen. Ze zijn enthousiast over het garen, maar weten nog niet goed wat ze met de reststromen moeten doen. Vooral de kleine merken hebben hier moeilijkheden mee. Elastaan is hier zo’n voorbeeld van. “Als je hen zegt dat jeans met meer dan 6% elastaan momenteel door niemand kan worden gerecycleerd, dan is dat gewoon heel raar voor hen, maar het is wel de realiteit.”

Cédric probeert samen met merken te kijken naar hun materiaalkeuze, zodat de losse stukken stof na de demontage nog waarde hebben. Maar het is zeker nog niet conform. Alles staat nog in de kinderschoenen, iedereen moet nog zoeken. Eigenlijk hebben wij het gevoel twee à drie jaar voorop te lopen met Resortecs.”

Er blijft altijd zo’n 20 à 30% van de stoffen over die geen waarde meer heeft en waar je niks meer mee kan.

Gelukkig zijn er in Europa tegenwoordig al veel bedrijven die bezig zijn met chemische recyclage van katoen en katoenpolyester-blend. Ook in België zijn er veel bedrijven die onder de radar bezig zijn met die recyclage. “Maar er is nog een groot deel van de reststromen dat niet kan worden gerecycleerd. Er wordt nog heel veel verbrand, omdat veel producten gewoon niet kunnen gerecycleerd worden. Persoonlijk denk ik dat er altijd een deel zal worden verbrand. Er blijft altijd zo’n 20 à 30% van de stoffen over die geen waarde meer heeft en waar je niks meer mee kan.”

Nu heeft Resortecs alleen nog naaigaren, maar Cédric hoopt binnenkort ook drukknopen uit te brengen. Naast de mode-industrie willen ze verder uitbreiden naar andere sectoren. Ze hebben al samengewerkt met een start-up in de meubelindustrie. “Wij zijn geen naaigarenbedrijf, maar eigenlijk gewoon een bende ingenieurs met kennis van circulair denken.”

Uiteindelijk wil hij ook een expertisecentrum in Hongkong oprichten: een plek waar textielproducten met het naaigaren kunnen worden gemaakt, maar vooral ook een plek waar textielproducten met die naaigaren kunnen worden gedemonteerd. “Binnen twee jaar hopen wij in ieder geval minstens één demontagecentrum te hebben geopend.”

Natuurlijk zijn er momenten waarbij het super lastig is, maar je moet kleine stappen nemen om zo verder te gaan.

Cédric sluit af met goed advies: ‘’Natuurlijk zijn er momenten waarbij het super lastig is, maar je moet kleine stappen nemen om zo verder te gaan. Soms is het beter om een stapje terug te nemen en dingen in vraag te stellen die voordien zo logisch leken. En soms geraak je zelfs verder als je iets compleet van de tafel veegt om daarna opnieuw te beginnen.”

En tenslotte: “Luister vooral ook goed naar je collega’s en zorg dat je het team gemotiveerd houdt.’’

Dit praktijkvoorbeeld verscheen op de website 'Ondernemers ondernemen voor iedereen' van het Vlaamse Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

UPDATE: Op 26 november 2020 kwam Resortecs als één van de drie winnaars uit de bus van de European Social Innovation Competition, onder het thema "Reimagine fashion"