Nieuw MIRA-rapport: duurzame investeringstrend in België

De stijging in duurzaam beleggen en privaat bankieren in België, die zichtbaar werd in 2017, zet zich voort in 2018. Dat blijkt uit het nieuwe MIRA-rapport. Het MIRA-rapport is het resultaat van de samenwerking tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, de Universiteit Antwerpen en Forum Ethibel. De studie biedt enerzijds concreet cijfermateriaal en analyses over duurzaam sparen en beleggen in België en anderzijds inzichten over wat er speelt op het vlak van duurzaam investeren.

Een nieuwe trend?

Er is ook een stijging in het aantal duurzame beleggingsproducten. Aangezien die stijging al twee jaar duurt, kunnen we van een nieuwe trend spreken. Ook duurzame beleggingen via private bankierdiensten kennen een positieve ontwikkeling. Er is zelfs sprake van een nieuw hoogtepunt, aangezien het marktsegment in één jaar met 20% is gegroeid. Duurzaam sparen blijft daarentegen dalen, net als in 2017. De neerwaartse trend brengt duurzame spaarvolumes tot het laagste punt in vijf jaar.

Meer impact op gedrag, beleid, normen en beslissingen

Duurzaamheid blijkt zijn weg te vinden naar heel wat maatschappelijke domeinen. De impact op gedrag, beleid, normen en beslissingen wordt steeds groter. Daarbij spelen principes zoals UN Global Compact en specifiekere richtlijnen zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s) een belangrijke rol.

Febelfin heeft daarom een duurzame kwaliteitsnorm ontwikkeld waarin transparantie centraal staat. De norm besteedt onder meer aandacht aan engagement. Bovendien bekijkt het Europees project FALCO manieren om lokale klimaatprojecten te financieren.

Ook in de academische wereld wordt duurzaamheid een steeds grotere factor. En verzekeraars, die de gevolgen van de klimaatproblematiek waarnemen, hechten er ook steeds meer belang aan.

Het volledige rapport 'Duurzaam sparen en beleggen in België. Actualisatie tot 2018 en nieuwe trends en inzichten' vindt u hier.