Drukkerij zet samenwerking op met sociale werkplaats voor fietsleveringen

Drukkerij Bolton uit Aalst sloot een samenwerking met vzw Steunpunt Welzijn. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden voortaan dagelijks ingezet als fietskoerier voor het bedrijf. Begin 2017 verhuisde de drukkerij al naar een energiezuinig gebouw. Ze blijven nieuwe MVO-inspanningen leveren dankzij het actieplan van het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen.

Patrick Tonneau is één van de zaakvoerders van Bolton. Hij vertelt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen altijd al een focuspunt is geweest voor zijn bedrijf.

“We deden in het verleden al meermaals beroep op een beschuttende werkplaats, maar soms hebben we mensen nodig die intern bij ons taken kunnen uitvoeren. Dat is met een beschuttende werkplaats niet mogelijk. Daarom doen we hiervoor beroep op de mensen van vzw Steunpunt Welzijn.

Voor een vlottere regionale levering van ons drukwerk kregen we het idee om een fietskoerier in te schakelen. De mensen van Steunpunt Welzijn komen ons hiermee elke dag een uur helpen. Het werkt efficiënt én is ecologisch. Daarnaast geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle job.”

Sociaal en milieuvriendelijk ondernemen combineren

Bolton was vroeger gevestigd in een rijhuis in het centrum van Aalst. De mogelijkheden om energiezuinig te ondernemen waren beperkt. "Tal van redenen deden ons naar een nieuw gebouw uitwijken. Doordat we van ‘nul’ begonnen, konden we veel gemakkelijker én ecologisch bouwen. De eerste stap was gezet naar duurzaam ondernemen.

We schreven ons in voor het Voka Milieucharter en in 2018 voor het Charter Duurzaam Ondernemen. We kregen recent een positieve evaluatie voor de acties die we ondernamen. Ook dit jaar doen we weer mee. Het houdt ons alert om steeds beter te doen. Zoals? We bekeken de mogelijkheid om zonnepanelen te leggen. We verbruiken 45.000 kWh. Met 138 zonnepanelen kunnen we grotendeels zelf in onze energienood voorzien.”

“We voerden daarnaast ook een studie uit rond ons energieverbruik. We hebben verschillende tellers. We willen nu de mogelijkheid bekijken om alles op één teller te zetten. De volgende stap is om heel onze energieproductie te optimaliseren zodat we aan onze zonnepanelen genoeg hebben. We gaan voor een maximum benutting. We maken nu al gebruik van een warmtepomp via geothermie. De isolatie is top. Dat zagen we tijdens de sneeuwdagen toen de sneeuw gewoon bleef liggen op ons dak.”

Medewerkers in de watten leggen

De drukkerij ligt in een groene omgeving van Aalst. Dat groene karakter wil Patrick Tonneau bewaren.

"We hebben het rondom onze drukkerij nog wat groener gemaakt. We plaatsten bloembakken en banken voor onze medewerkers. We willen ook van hieruit wandelingen organiseren in samenwerking met Natuurpunt. We voorzien ook biologisch fruit.”

In de drukkerij zitten we nauwelijks langer dan een kwartier. Er is dus veel beweging. Daarmee hebben we rekening gehouden met de inplanning van de werkplaatsen. Alle stoelen zijn ergonomisch en we hebben een strikte clean desk policy.

De evaluatoren van het charter vonden het hier ook erg proper. Verder zien we dat alle tools en materialen op een gemakkelijke manier beschikbaar zijn.”

Aangepaste opleidingen

Deze zomer organiseerde Bolton samen met de brandweer een opleiding rond brandveiligheid. Ook de buur met een B&B was uitgenodigd.

“Dat is blijkbaar uitzonderlijk. Maar we vinden opleidingen belangrijk. We trekken mensen aan via stages of IBO. Dat doen we al vijftien jaar en zelf leren we hier ook heel wat uit. Zoals? Dat het beter is stap voor stap nieuwe zaken aan te leren en één bepaalde taak te blijven oefenen tot de nieuwe medewerker het volledig onder de knie heeft. Daarna gaan we naar het volgende. In zes maanden tijd alles willen aanleren, werkte niet. We merken dat ze de taken nu beter kunnen. Dat zorgt voor rust bij ons.”

“Elke machine kreeg trouwens een informatiebord over de werking ervan. Alles staat in een heel begrijpbare taal uitgelegd. Een twaalfjarige kan het zelfs begrijpen. We organiseren geregeld bedrijfsbezoeken. Zelfs de nieuwste medewerker kan nu alles uitleggen aan de bezoekers. Dat vertrouwen geven is iets waar we achter staan.

We zijn een familiebedrijf en vinden betrokkenheid van de medewerkers heel belangrijk. We bespreken onze cijfers met hen. Zelfs de mindere cijfers. De boodschap is dat we er samen iets aan kunnen doen. Door de cijfers juist te kaderen krijg je begripvolle reacties. Dat vinden we belangrijk.

Investering is het waard

Bolton investeerde heel wat tijd en middelen in de duurzaamheidsinspanningen.

“En toch is het dit helemaal waard. De energiezuinige maatregelen, de isolatie, geothermie. Dat brengt ons ook iets op in de toekomst. We denken nu nog aan een elektrische auto, opleidingen rond elektrisch rijden en duurzame mobiliteit, opleidingen rond duurzaamheid. Wat we doen, proberen we zo goed mogelijk te doen. Al kan het misschien altijd beter.”

Voordelen

  • Energiebesparing.
  • Werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • VOKA Charter Duurzaam Ondernemen.
  • Milieuvriendelijke mobiliteit met fietskoeriers.
  • Werknemersbetrokkenheid.