Dagboek van een partnership - deel 3

Vorig jaar sloot het Duffelse Nature Solutions een partnership met Protos vzw, een ngo die zich inzet voor rechtvaardig, duurzaam en participatief waterbeheer in Noord en Zuid.

Voor ten minste drie jaar zal het bouwbedrijf zijn kennis en expertise in verantwoord waterverbruik gratis inzetten voor een project in Zuid-Benin. “De waterproblematiek is een mondiaal gegeven en daar zijn we mee begaan”, vertelt zaakvoerder Jurgen Van Rompaey.

MVO Vlaanderen volgt het traject en belicht gedurende de volgende maanden de leermomenten.

Deel 3: het reisprogramma

Nog iets meer dan een maand en dan zet ik voet aan de grond in Zuid-Benin. Het belooft een boeiende ervaring te worden. Dat besef ik des te meer nu ik ook een meer gedetailleerd reisprogramma kreeg van Protos. Wat er mij te wachten staat:

Zondag 10 juli 2016

Na een lange vlucht van plusminus vijftien uur land ik in Cotonou, Zuid-Benin. Het zal vijf uur ’s ochtends zijn. Mijn plaatselijk contact Blanche Blackassi wil mij graag in de namiddag of avond rondleiden, eventueel met een bezoek aan de lokale vertegenwoordigers van Protos.

Maandag 11 juli 2016

Ik zal er het traject Cotonou-Lokossa afleggen per taxi. Daar maak ik kennis met de plaatselijke ploeg en bezoek ik voor het eerst het werkterrein. Mogelijk ontmoet ik er ook de burgemeester of een andere hoogwaardigheidsbekleder. Als het mogelijk is, bezoek ik de site van Houéganmè.

Dinsdag 12 juli 2016

Opnieuw zal ik er het werkterrein bezoeken met uitbreiding van Adduction d’Eau Villageoise. Het gaat om een boorinstallatie met pomp. In Lokossa of Athiémé bezoek ik ook de marktlatrines in het kader van Fin de Défécation à l’Air Libre.

Woensdag 13 juli 2016

Deze laatste dag bezoek ik ander werkterreinen. Het gaat om rijstvelden en groentetuinen in Lokossa, Houéyogbé en Bopa. Elk hebben ze verschillende waterbehoeften. De irrigatie gebeurt via grachten, sproeiers en bâches.

Hopelijk kan ik tijdens dit korte werkbezoek mijn expertise delen met de plaatselijke mensen van Protos. Maar ik wil natuurlijk ook leren hoe zij werken, hoe zij uitdagingen aangaan en omgaan met onvoorziene wateromstandigheden.


Of er ook ruimte is voor toeristische bezoeken? Afhankelijk van de planning probeer ik wel nog iets mee te pikken van de lokale cultuur. Ik denk aan de koloniale architectuur in Grand-Popo, het Zinsou Miseum in Ouidah met Afrikaanse moderne kunst, het koninklijk paleis en de moskee in Porto-Novo.

Maar eerst: Mijn kennis van het Frans bijspijkeren.