Vlaanderen Circulair lanceert een projectoproep om innovatieve projecten in ecodesign te ondersteunen.
![](/sites/default/files/styles/teaser_image_sm/public/migrate/inspiration/circulaire%2520economie%2520cartoon%2520vuilbak.jpg?h=1624c09d&itok=RbRNZ4RZ)
Het OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) heeft een studie uitgevoerd naar de rol van supermarkten bij voedselverspilling. Voor de studie Supermarkten en Voedselverspilling heeft het OIVO interviews gehouden met vertegenwoordigers van 8 supermarkten, namelijk van Carrefour, Colruyt, Delhaize, Cora, Lidl, Prima (2x) en Origin'O.
De studie Supermarkten en Voedselverspilling analyseert de rol die supermarkten spelen bij het ontstaan en het voorkomen van voedselverspilling. Hiervoor keek OIVO niet enkel naar voedselverspilling in de supermarkten zelf, maar ook naar de invloed die supermarkten kunnen uitoefenen op andere schakels in de voedselketen, waaronder de consumenten.
Dat supermarkten kunnen helpen om voedselverspilling in huishoudens terug te dringen wordt al bewezen in het Verenigd Koninkrijk, waar retailers afspraken maken om voedselverspilling terug te dringen in huishoudens en hun beleid daarop afstemmen. Supermarkten heb daar onder andere meegewerkt aan publiciteitscampagnes om consumenten bewuster te maken, ze hebben initiatieven genomen om verpakkingen beter te maken, en aanbiedingen van het type '2 voor de prijs van 1' zijn uitgefaseerd en vervangen voor promoties die minder snel tot verspilling kunnen leiden. Dit allemaal met het resultaat dat afval van huishoudens is afgenomen met 17%. "Ook in België kunnen supermarkten consumenten ondersteunen in het voorkomen van voedselverspilling", valt te lezen op de website van OIVO.
De studie doet aanbevelingen voor supermarkten, overheden, consumenten en voor verder onderzoek (zie het rapport voor een volledig overzicht van alle aanbevelingen).
Supermarkten kunnen voedselverspilling in de volledige voedselketen terugdringen door onder andere de volgende acties te ondernemen:
Volgens OIVO kunnen ook overheden belangrijke initiatieven nemen om voedselverspilling terug te dringen: