Duurzaamheid in de supply chain van Kellogg’s

Kellogg's gaat maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen in de toeleveringsketen. Na General Mills is Kellogg's de tweede voedingsreus die zwicht voor de druk van de NGO Oxfam.

Opwarming aarde = meer hongersnood

"Oxfam verwelkomt de inspanningen van Kellogg's om in de industrie het voortouw te nemen in de strijd tegen klimaatverandering en de schade die daaruit volgt voor mensen overal ter wereld", zegt Monique van Zijl, bij Oxfam verantwoordelijk voor de campagne 'Behind the Brands'.

"Wij zijn blij dat Kellogg leiderschap laat zien. Kellogg's toezegging om de uitstoot van broeikasgassen aan te pakken, voert de druk op bij regeringen en andere bedrijven. Ook zij zullen moeten erkennen dat klimaatverandering écht is, dat het nú gebeurt en dat we het dus ook nú een halt moeten toeroepen", klinkt het bij Oxfam. De beloftes van Kelllog's volgen op de toezegging van General Mills (o.m. Häagen-Dazs) enkele weken geleden.

Duurzame globale initiatieven

De duurzaamheidsmaatregelen van Kellogg's richten zich op twee pijlers: verantwoorde inkoop en natuurlijke bronnen.

Verantwoord aankoopbeleid

Kellogg Company zal:

  • de top 10 ingrediënten en materialen verantwoord aankopen tegen 2020 en toezien op de naleving van alle regels voor directe leveranciers tegen 2015 .
  • de belangrijkste leveranciers van landbouwproducten en kleine boeren ondersteunen met als doel hun weerbaarheid tegen klimaatverandering te verhogen; het gebruik van kunstmest te optimaliseren; het gebruik van broeikasgassen te verminderen; watergebruik te optimaliseren en waterkwaliteit te verbeteren; om de bodemkwaliteit te verbeteren.
  • gebieden met een grote aanwezigheid van vrouwelijke boeren en arbeiders identificeren en programma’s ontwikkelen om de levensomstandigheden van deze vrouwen, hun families en hun gemeenschappen te verbeteren.

Natuurlijke hulpbronnen

Kellogg Company zal:
  • het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen met nog eens 15 procent verminderen.
  • het gebruik van koolstofarme energie in de fabrieken uitbreiden met 50 procent tegen 2020.
  • projecten voor het verbeteren van de waterkwaliteit en het hergebruik van water ondersteunen in 25 procent van de fabrieken tegen 2020, en het gebruik van water verder verminderen met nog eens 15 procent.
  • het aantal fabrieken met “zero waste to landfill” doen stijgen met 30% tegen 2016.
  • alle houtverpakkingen recycleren, of aankopen bij gecertificeerde duurzame bronnen.

Ook Pringles in Mechelen doet mee

Kellogg's is ook eigenaar van de Pringles-fabriek in Mechelen. Die voert duurzaamheid al langer hoog in het vaandel. Zo verminderde het energieverbruik van de installaties met meer dan 5% sinds 2005 en produceert de snackfabriek in Mechelen geen afval.

In 2009 genereerde een medewerkersinitiatief bijkomende besparingen in water- en energieverbruik. In 2013 stelde het bedrijf een energiespecialiste aan en kwam er een nieuwe lijst van opportuniteiten die het bedrijf moet helpen om zijn 2020-doelstellingen voor energieverbruik te behalen, onder andere dankzij een optimalisatie van het persluchtsysteem en warmteterugwinning door het plaatsen van een warmtekrachtkoppeling.

"Met onze nieuwe initiatieven willen we ervoor zorgen dat we de beste duurzame producten kunnen blijven bieden, maar dat we tegelijkertijd rekening houden met wat het beste is voor mens en planeet", zegt Olivier Vernier, general manager van Kellogg Benelux. "Wij zijn trots dat onze Belgische fabriek erin slaagt om op een verantwoorde manier energieverbruik en productieafval te verminderen en zo het leven van alle consumenten te verrijken."

Bronnen