Lightplus wint Eco Award op Batibouw

Elk jaar bekroont een onafhankelijke jury op bouwbeurs Batibouw het meest milieuvriendelijke product of de meest opvallende nieuwe ecologische productiemethode.
 

Dit jaar mocht Dirk Cuypers, voorzitter van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu de Eco Award uitreiken aan verlichtingsspecialist Lightplus.

Lightplus is een voorvechter van energiezuinige verlichting. Zijn Megaman-leds bestaan nu ook voor buitenverlichting en bieden een enorme energiebesparing (9 Watt in plaats van 100 Watt voor een klassieke staafhalogeen) in vergelijking met en veel langere levensduur dan halogeenlampen. Lightplus biedt verschillende led-retrofitlampen aan die oudere, minder efficiënte lampen vervangen zonder de armatuur te moeten vernieuwen.

De jury vindt het ook positief dat Lightplus producten aanbiedt die voor iedereen betaalbaar zijn. Die jury bestond dit jaar uit vertegenwoordigers van de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO), de aannemerskoepel Bouwunie, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, en het Passiefhuis Platform.

Ereprijzen

De twee ereprijzen zijn voor Engels en Ecoworks. Engels wist de jury te overtuigen met de ramen en deuren in het aanbiedt, in hout uit duurzaam beheerde bossen. Engels behandelt het hout niet behandeld met chemicaliën, maar verduurzaamt het door het onder hoge druk met azijn te impregneren.

Ecoworks viel op met zijn stedelijke groendaken en met een proefproject met dakakkers. De jury toonde zich wel verontrust door het stabiel aantal deelnemers in een nochtans permanent innovatieve sector. Er waren dit jaar ook weinig inschrijvingen die de milieu-inspanningen van een bedrijf in het geheel aantoonden.

Biobased ruim genomen

Batibouw loopt nog tot en met zondag 3 maart. Een speciaal hoekje is dit jaar voorbehouden voor zogenaamde 'biobased materials'. Biobased materialen zijn materialen afkomstig van levende organismen, zoals bijvoorbeeld hout, bamboe, leder, plantafval uit de landbouw, zijde, wol of vissenleer. Batibouw blijkt echter een veel ruimere definitie te hanteren en bijvoorbeeld ook de cradle-to-cradlecyclus van niet-organisch materiaal als een levenscyclus te beschouwen.

Bron: vmx.be