Klimaatclown

De klimaatcrisis is niet om te lachen, aldus comedians

[Waarschuwing: gepast taalgebruik] Wetenschappers, klimaatactivisten en comedians slaan de handen in elkaar om een dringende boodschap over te brengen.

Ken jij Oblivia Coalmine al? Wel, ze heeft een boodschap voor jou. We laten haar maar best even zelf aan het woord:

De scherpe waarnemer (of eender wie het onderschrift las) herkende de Oscar-winnende actrice Olivia Colman. Maar ze is niet het eerste bekende gezicht dat figureert in de video’s van Make My Money Matter. Eerder strikte de campagnegroep ook al het koppel Rose Leslie en Kit Harington (jeweetwel: Game of Thrones) voor een heel bijzondere therapiesessie. Met haar humoristische video’s wil Make My Money Matter de aandacht trekken op de vele geldstromen die van pensioenfondsen, universiteiten en banken naar de fossiele brandstof sector vloeien.

Als je nu stilaan zelf benieuwd bent hoe groot jouw onbedoelde bijdrage is, kan je eens langs de website van Positive Power gaan. Zij berekenen op basis van je leeftijd hoeveel subsidies er in de rest van je leven nog naar fossiele brandstoffen vloeien. Een beetje luguber weliswaar en het zijn simpele gemiddeldes, geen gepersonaliseerde cijfers… Maar je was wel geïntrigeerd hé? Geef maar toe.

Vertaald uit de wetenschap

Tot nu toe ging het over de financiële kant van de klimaatcrisis. Wat met de wetenschap erachter en de publieke opinie erover? In Europa lijkt dat wel goed te zitten; volgens peilingen erkent 93% dat klimaatverandering een ernstig probleem is. De overige 7% ben je vast al wel eens tegengekomen in selecte internet commentaren. In de ‘Verenigde’ Staten is de toestand minder rooskleurig; slechts 54% ziet klimaatverandering als een serieuze bedreiging. En dat cijfer verdoezelt dan nog een hemelsbreed verschil tussen Democraten (78%) en Republikeinen (23%... zucht).

Dus nog steeds werk aan de winkel voor de klimaatwetenschappers. Maar hoe krijg je die boodschap nog aan de man als alle rapporten, papers, verslagen en verdragen het niet geklaard hebben? Een lepeltje suiker bij het medicijn dan maar? Bij Climate Science Breakthrough schakelen ze het kruim van de Britse komieken in om de accurate, maar droge, uitleg van een bona fide klimaatwetenschapper te vertalen naar iets meer… directe taal. Wees gewaarschuwd; de wetenschappers houden het fatsoenlijk, de humoristen schuwen de krachttermen niet.

Laten we nu vooral niet de indruk wekken dat wetenschappers geen van allen iets snappen van communicatie. Of dat wetenschap noodzakelijkerwijs zo simpel en lollig mogelijk moet verkocht worden. Er zijn heel wat klimaatwetenschappers en aanverwanten die zelf met heel toegankelijke, sterke communicatie komen. Katharine Hayhoe is zeker het volgen waard en als je wat tijd over hebt vandaag, neemt Simon Clark je graag mee op een reis doorheen de decennia. Tot het moment waarop de festiviteiten losbarsten, want de mensheid heeft het gedaan; de klimaatcrisis is voorbij.

En als je het zo lang hebt uitgehouden, verdien je nog wat ontspanning. Hier voor jouw entertainment en verder niks: de laatste nieuwe climate memes met dank aan Better World Marketing. Tot de volgende keer, ciaokes Dubaikes!

Memes COP28 - Ciaokes Dubaikes