Het herkennen en behouden van talent, een duurzaam toekomstperspectief

Medewerkers willen zich steeds sneller ontwikkelen. Krijgen ze die kans in hun organisatie niet, dan stappen ze gemakkelijker over naar een ander bedrijf.

HRM verandert dus. Het gaat nu om het herkennen en behouden van talent. Dit duurzaam toekomstperspectief wordt volgens NEN (Nederlands Normalisatieproces) belangrijker. Nieuwe ontwikkelde normen moeten ondersteuning bieden.

Een van de luiken die binnen HRM grondig verandert, is assessment. Om meer kwaliteit en duidelijkheid te bieden, ontwikkelde een aantal marktpartijen op het gebied van assessment (in samenwerking met NEN) NEN-ISO 10667-1 en NEN-ISO 10667-2. Deze normen slaan op procedures om mensen te beoordelen op hun geschiktheid voor bepaalde functies en werkzaamheden.

Betere wervingsbeslissingen

De internationale normen zijn bedoeld voor klanten en dienstverleners die samenwerken aan de waarborging van een effectievere levering van assessmentsdiensten. Het leidt tot betere wervingsbeslissingen.

Ook biedt het hen de mogelijkheid het potentieel en het welzijn van de medewerkers en de medewerker-organisatierelatie te verbeteren. Kandidaten zijn er bovendien van verzekerd dat zij een gestandaardiseerde, geschikte en eerlijke beoordeling krijgen.

Aantrekken excellerende werknemers

Op HRM-gebied excellerende bedrijven zullen excellerende werknemers aantrekken. Zij beschikken weliswaar niet over de mogelijkheid om een assessment van een bedrijf aan te vragen. Maar als het gaat om het beoordelen van Human Resource Management van organisaties, kunnen zij wel afgaan op het oordeel van een onafhankelijke instantie.

Keurmerk

Top Employers Institute is een van de partijen die het afgelopen jaar nauw betrokken was bij de ontwikkeling van deze normen. Deze organisatie, die certificeert in meer dan honderd landen, ontwikkelde ruim tien jaar geleden een keurmerk voor bedrijven. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor het certificaat moeten aantoonbaar bovengemiddeld presteren op het gebied van HRM.

“Het bieden van opleidings-, ontwikkelings- en carrièremogelijkheden, een duidelijke toekomstvisie, talentscouting en -ontwikkeling, het registreren van competenties en het periodiek bespreken van ambities en persoonlijke ontwikkelingsplannen vormen de basis van goed Human Resource Management”, stelt directielid Hans Rothweiler, wereldwijd verantwoordelijk voor de Top Employer-certificering.

Medewerkers hechten waarde aan certificering

Rothweiler verwacht dat huidige en zeker toekomstige medewerkers waarde hechten aan de kwaliteitsgarantie die de normen bieden.

“Medewerkers kunnen blijvend meerwaarde bieden aan bedrijven. Maar dat is alleen mogelijk als bedrijven ook blijvend een meerwaarde bieden aan hun medewerkers.”