Opera in 2040

De culturele sector heeft in de duurzame transitie niet alleen een belangrijke rol te spelen, ze moet zelf ook inspanningen leveren. Het doet vragen rijzen: welke creatieve en eco-verantwoorde voorstellingen zullen er in 2040 op de planken staan? Wat moet de huidige artistieke praktijk veranderen? De Munt nodigt alle geïnteresseerden uit voor een avondconferentie op 26 september.

Om de uitdagingen op vlak van energie en klimaatverandering het hoofd te bieden, zijn op elk niveau van de samenleving diepgaande en systemische veranderingen nodig. Opera, en culturele instellingen in het algemeen, hebben in deze transformatie niet alleen een belangrijke rol te spelen, ze moeten zelf ook inspanningen leveren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Het doet vragen rijzen: welke creatieve en eco-verantwoorde voorstellingen zullen er in 2040 op de planken staan? Wat doet de podiumkunstensector op dit moment al om zijn CO2-uitstoot te verminderen? Waar staan de pioniers in dit transformatieproces, en wat zijn de grootste obstakels die ze hebben ondervonden? Deze conferentie presenteert tal van innovatieve initiatieven en analyseert de stappen die we vroeg of laat zullen moeten nemen om de huidige artistieke praktijk fundamenteel te veranderen. Ze wordt in het Frans gemodereerd door RTBF-journaliste Julie Morelle, die de volgende gasten ontvangt:

  • David Irle is een onafhankelijk eco-adviseur. Hij helpt cultuurprofessionals, in het bijzonder uit de podiumkunstensector, om over te stappen op een koolstofarm, inclusief en duurzaam organisatiemodel. Hij is co-auteur van het boek Décarboner la culture, een naslagwerk over de koolstofvoetafdruk van cultuur.
     
  • Laurine Schott is ontwerpster. Ze richtte SLAU op, een ontwerpstudio gespecialiseerd in ecologische transitie en sociale innovatie. Haar praktijk is gebaseerd op de opvatting dat design een maatschappelijk instrument is, een vehikel voor kritische vragen en discussie. Momenteel coördineert ze een project om de structurele elementen van decors te standaardiseren, op initiatief van het Collectif 17h25 (de Munt, Opéra de Lyon, Opéra de Paris, Théâtre du Châtelet, Festival d'Aix-en-Provence).
     
  • Tom De Clercq en Dirk Crommelinck zijn werkzaam in het NTGent, dat deel uitmaakt van het Europese S.T.A.G.E.S project. Dat experiment brengt 14 theaters in Europa samen om een antwoord te vinden op één dwingende vraag: "Hoe kunnen we ons werk voortzetten en tegelijkertijd onze ecologische impact verminderen?" In het kader hiervan heeft NTGent een aantal initiatieven genomen, waaronder de creatie van een voorstelling over de klimaatcrisis, A Play For The Living in a Time of Extinction, die weigert op tournee te gaan en in elke nieuwe locatie door een lokaal team wordt opgevoerd in een nieuwe productie.

Prijs

Gratis

Datum

26 september 2023, 22:15 - 27 september 2023, 00:00

Locatie

De Munt
Leopoldstraat 23
1000 Brussel
België

Organised by

De Munt

Toevoegen aan mijn favorieten

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw favorieten. U kan uw favorieten vervolgens als één pdf document downloaden.