Netwerkdag sociale verenigingen

Schrijf je in voor deze jaarlijkse netwerkdag, die dit jaar in het teken staat van 'delen'

Deze jaarlijkse netwerkdag is een uitgelezen kans voor Gentse sociale verenigingen en organisaties om elkaar te ontmoeten en te leren van elkaar. Dit jaar is het centrale thema 'de kracht van het delen'. 

We gaan onder meer in op de juridische aspecten van delen, de motieven om te delen en wat gedeeld kan worden. Ook de uitdagingen en mogelijke opportuniteiten komen aan bod.

Programma

  • 8.30u : onthaal
  • 9.00u: inleiding door schepen Astrid De Bruycker
  • 9.15u: keynote door Lieven D’hont
  • 10.15u – 11.00u: pauze
  • 11.00u tot 12.30u: dialoogtafels
  • 12.30u – 14.00u: lunch

Doorlopend kan je op onze deelplek informatie sprokkelen en delen over onder meer het sociaal innovatiefonds, Samen aan zet, het Vrijwilligerspunt, de Verenigingswijzer en Uitleendienst Provincie Oost-Vlaanderen.

9.15 uur: Keynote door Lieven D'hont

Lieven D’hont dompelt ons onder in de principes, de mogelijkheden, de voor- en nadelen, de kansen en uitdagingen, de eventuele sociale drempels, de mogelijke rol van de stad Gent,…van gedeeld gebruik. Hij vertrekt hiervoor vanuit praktijkervaringen en goede voorbeelden. Als sociaal ondernemer is hij de drijvende kracht achter de vzw WijDelen, werkt hij Samen met Vlaanderen Circulair aan een 'Green Deal Huren en Delen' en runt hij het leensysteem voor kinderfietsen ‘Op Wielekes’.

11.00 uur: start van de dialoogtafels

1. DELEN: juridische aspecten

De juridische aspecten van delen zijn complex en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie. Het is belangrijk om de relevante juridische principes te begrijpen voordat men iets deelt. Waar loop ik allemaal tegenaan? Hoe kan ik hierop anticiperen? Wat met contracten, verzekeringen, schade,…? Bij wie kan ik terecht voor juridische ondersteuningen? Bestaan er modeldocumenten?

Tafelgasten: Staf Cannaerts (De Klusserette) en Tetiana Shamrai (Verenigingswijzer)

2. DELEN van ruimtes, binnen en buiten

Ruimte is schaars. Ruimte is duur. Ruimte wordt vaak niet optimaal gebruikt. En toch heeft iedereen er nood aan. Het delen van ruimtes is een groeiende trend in de maatschappij. Hiervoor zijn verschillende redenen zoals het verminderen van kosten, het vergroten van de sociale interactie of het creëren van een meer duurzame samenleving. Via een aantal goede voorbeelden we nemen jullie mee in de drijfveer om ruimtes te delen en gaan we met jullie in gesprek. Er is voldoende mogelijkheid om ook jouw ervaring met het delen van ruimtes met de anderen te bespreken.

Tafelgasten: Katrijn De Muyt (De Broederij Ledeberg), Peter Bosschaert (De Ambrassade), Maarten Merveille (Gedeeld groen) en Yoshi Dooms (De Stadsmakers cv).

3. DELEN van materiaal

Het delen van materiaal is een manier om duurzamer om te gaan met grondstoffen en om kosten te besparen. Via enkele praktijkvoorbeelden gaan we in op de voor- en nadelen van delen, de uitdagingen en mogelijke risico’s, de misopvattingen,… Ook jouw ervaring met het delen van materiaal kan anderen inspireren.

Tafelgasten: Eline Snacken (Dégage) en Lotte Haerick (Mpact vzw)

4. DELEN van bezorgdheden via het Gentse signalenbeleid

Al van het Gentse signalenbeleid gehoord of benieuwd naar de kansen die dit biedt? In Gent bestaat er een signalenprocedure. Sommige bezorgdheden of structurele problemen kun je immers niet alleen oplossen terwijl deze wel een grote impact hebben op de individuele situatie van burgers. Het Gentse signalenbeleid probeert deze bezorgdheden zichtbaar te maken zodat stad en middenveld een beleid kunnen maken dat aansluit bij de behoeften van de Gentenaar. Door samen te werken aan oplossingen voor structurele problemen, kunnen de stad en het middenveld elkaar versterken. Neem deel aan deze dialoogtafel als je hierover van gedachten wil wisselen.

Tafelgast: Michèle Van Elslander (Eerstelijnszone Gent)

5. Netwerkwandeling: start met DELEN

Iedereen heeft wel iets om te delen. Deelnemers wisselen onderweg uit waar ze nood aan hebben én wat ze kunnen delen. Zeer concreet én hands-on: ruimte, materiaal, expertise, connecties …. Iedereen start met een lege rugzak, maar vult hem onderweg met dingen die je met anderen kan delen. Na de netwerkwandeling heb je een aantal interessante connecties en dingen om te delen op zak.

Wandelgast: Eline Schmidt (Beleidsparticipatie stad Gent)

Praktische info

Zaterdag 25 november 2023 van 8.30 uur tot 14.00 uur
Theater Tinnenpot, Tinnenpotstraat 21 9000 Gent

Datum

25 november 2023, 09:30 - 15:00

Locatie

Theater Tinnenpot
Tinnenpotstraat 21
9000 Gent
België

Organised by

Stad Gent

Meer info

Meer info

Toevoegen aan mijn favorieten

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw favorieten. U kan uw favorieten vervolgens als één pdf document downloaden.