Leertraject circulaire voedselketen: tegengaan van voedselverspilling

Hoe zet je in jouw toekomstgerichte gemeente, stad of regio in op een circulaire voedselproductie en -consumptie?

Wat zijn de mogelijkheden van een stad, gemeente of intercommunale om in te zetten op een circulaire, duurzame voedselketen? Welke rol kan een gemeente spelen om  een zero-waste voedselproductie en -consumptie mee uit te bouwen?

Op deze vragen vind je een antwoord binnen dit leertraject. In twee sessies zoomen we in op verschillende acties waarmee een lokaal bestuur kan bijdragen aan de transitie naar een circulaire voedselketen:

  • het tegengaan van voedselverspilling (31 januari)
  • het circulair aankopen van voeding (21 februari).

31 januari 2019: Tegengaan van voedselverspilling

Welke rollen kan een lokaal bestuur opnemen om de voedselproductie en -consumptie future-proof te maken, en zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan? Faciliteer je burgerinitiatieven, of ondersteun je innovatieve ondernemers en organisaties? Hoe kan je actief bijdragen aan een zero-waste economie vanuit je voedselbeleid?

9.00 - 9.30: Onthaal met koffie

9.30 – 9.45: Introductie leertraject circulaire voedselketen van VVSG ​ en toelichting praktijkboek OVAM

​9.45 - 10.00: Hoe ondersteunt FoodWIN steden & gemeenten bij het redden van voedsel?

10.00 - 10.15: Hoe vermindert de Stad Brugge voedselverlies in ziekenhuizen en zorginstellingen?

10.15 - 10.30: Hoe dragen lokale besturen bij tot de uitbouw van regionale distributieplatformen voor voedseloverschotten en restjesfabrieken? Door Komosie.

10.30 - 11.30: Bezoek Foodsavers Gent – Logistiek platform voedselverlies

11.30 - 11.45: Pauze

11.45 - 12.00: Waarom samenwerken met digitale platformen voor het delen van overschotten van handelaars, zoals Too Good To Go?

12.00 - 12.15: Wat kunnen burgerinitatieven zoals het Spilvarken bijdragen?

12.15 - 12.30: Hoe breng je mensen met fruitoverschotten uit eigen tuin of boomgaard samen met mensen die graag lokaal fruit willen eten en plukken, maar geen bomen hebben. Project Pluk door VELT.

12.30 - 13.30: Lunch & netwerking

Sprekers

  • Joke Van Cuyck werkt bij OVAM voor het Netwerk voedselverliezen voor lokale besturen. Hoe zet  je een werking op rond voedselverliezen? Joke zet je op weg, onder andere met het praktijkboek van het Vlaams Netwerk van lokale besturen tegen voedselverlies.
     
  • Gil Op de Beeck​ werkt voor FoodWIN, de Food Waste Innovators. Ze strijden tegen voedselverspilling in het stedelijk voedselsysteem. Dit doen ze enerzijds door concrete oplossingen en acties tegen voedselverspilling te belichten. Anderzijds ondersteunt FoodWIN steden en hun stakeholders in hun strategie om voedselverspilling te reduceren. Op 2 april 2019 organiseert FoodWIN een Food Waste Fest. https://foodwin.org/
     
  • Karine De Batselier is klimaatcoördinator bij de Stad Brugge en ondersteunt vanuit de Stad de Brugse lokale voedselstrategie Bruggesmaakt, die startte vanuit de lokale voedselraad Brugs Food Lab. In de strijd tegen voedselverlies startte ze samen met FoodWIN een innovatief project rond voedselreductie met 4 Brugse zorginstellingen. https://foodlab.brugge.be/
     
  • Etienne Rubens is projectmedewerker  Foodsavers bij Komosie. Komosie bouwt aan een netwerk van ondernemingen en organisaties en ondersteunt hen bij de aanvoer, opslag, verwerking en distributie van voedseloverschotten via diverse kanalen. Denk daarbij aan  sociale kruideniers, sociale restaurants, voedselbanken en restjesfabrieken. Ze geeft actieve ondersteuning aan lokale besturen, startende en bestaande organisaties in Vlaanderen om op een sociale manier te werken met en rond voedseloverschotten. www.komosie.be/www.foodsavers.be
     
  • Foodsavers Gent is een van de grootste en best draaiende platformen voor voedselverliezen in Vlaanderen, georganiseerd vanuit OCMW Gent. Via een logistiek platform worden voedseloverschotten verzameld en geleverd aan Gentse sociale organisaties. www.foodsavers.gent
     
  • Franco Prontera is Customer Success Specialist bij Too Good To Go. Too Good To Go is een applicatie die handelaars de kans geeft om hun overschot op het einde van de dag, tegen een verminderde prijs te verkopen aan consumenten. Zo moet de handelaar geen eten in de vuilnisbak gooien, kan de consument goedkoper eten bestellen en werken ze samen aan een wereld met minder voedselverspilling. Win-Win-Win. Bekijk hier het fragment uit 'Over Eten'
     
  • Anne-Marie Vandenbroucke is een van de trekkers van Het Spilvarken. Bewoners houden 3 varkens en gaan hierdoor veel bewuster om met (vlees) eten. Wat is hun aanpak? Wat zijn de resultaten en hinderpalen van dit initiatief? Hoe leidt dit tot duurzame consumptie onder de deelnemers? Bekijk hier fragment van Het spilvarken in 'Iedereeen beroemd'
     
  • Jasmien Wildemeersch is actief bij FoodWIN en Pluk. Pluk tracht fruitoverschotten in te perken, door fruitbomen en burgers met fruitbomen in kaart te brengen en te linken met mensen die op zoek zijn naar bomen om te plukken en fruit om in te maken.

Prijs

VVSG - Leden: 25 euro Niet- leden: 50 euro

Datum

31 januari 2019, 10:00 - 14:30

Locatie

Het Balenmagazijn
Maïsstraat 142h
Vergaderzaal 2.6 "Linnen"
9000 Gent
België

Organised by

Dit netwerkevent is een organisatie van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten in samenwerking met het Netwerk Lokale Voedselstrategie, Vlaanderen Circulair en FoodWIN.

Toevoegen aan mijn favorieten

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw favorieten. U kan uw favorieten vervolgens als één pdf document downloaden.