ETAP verkoopt niet alleen lampen, maar ook licht

Verlichtingsproducent ETAP uit Malle komt met een nieuwe dienst en die luistert naar de naam Lighting as a service, kortweg LAAS. Klanten hoeven niet langer lampen te kopen maar betalen voor licht en de bijhorende service. De stad Mechelen is de eerste klant en 4 gebouwen zullen volgens dit model worden verlicht.

LAAS & LED

"Bij de LAAS dienstverlening is ETAP niet meer de leverancier van de lampen maar garandeert het bedrijf dat het licht bij de klant brandt”, zegt Chris Van Bellegem van ETAP aan Ondernemen in Antwerpen. “Als je een product verkoopt, is de kous af zodra dat product geleverd en betaald is. Bij LAAS blijven wij eigenaar van de hele verlichtingsinstallatie gedurende een afgesproken periode, 10 jaar bijvoorbeeld. Al die tijd is het onze verantwoordelijkheid dat de installatie werkt.”

De stad Mechelen verzekert zich gedurende een periode van verlichting van goede kwaliteit en betaalt daar een vergoeding voor. ETAP is tijdens de duur van het contract verantwoordelijk voor het goed functioneren van de verlichting. Na afloop kan de stad het contract beëindigen of verlengen.

De verlichting die ETAP plaatst bij een LAAS-project, maakt gebruik van de recentste ledtechnologie waardoor het energieverbruik met minstens 30% daalt tegenover een klassieke installatie. Bij de beëindiging van een contract engageert het bedrijf zich om de verlichtingsinstallaties een nieuwe bestemming te geven.

Met het nieuwe LAAS-concept is ETAP genomineerd voor de Belfius Smart Belgium Awards in de categorie van bedrijven die meer dan 10 miljoen euro omzet draaien. Op 21 maart worden de laureaten bekendgemaakt.

Inspiratie komt van Thomas Rau

"Wil je licht, krijg je lampen. Dat wordt nu anders", zegt Thomas Rau. Voor Philips ontwikkelde hij met Turntoo Light as a Service (LAAS) ook wel 'Circular Lighting' genoemd. Dat is een dienst waarbij je licht afneemt. Geen investering, de beste producten en geen zorgen.
Daarmee wil Philips bijdragen aan een wereld met zo min mogelijk afval en een optimaal behoud van grondstoffen. Met Circular lighting verschuift de focus naar een circulaire economie, waarin ‘bezit’ vervangen wordt door ‘gebruik’. 

Bruynzeel

Bruynzeel Storage Systems is één van de bedrijven die de principes van de circulaire economie implementeert en die gebruik maakt van Philips Circular Lighting. Door het gebruik van energie-efficiënte LED-verlichting wordt 73% afname van het elektriciteitsverbruik gerealiseerd. Grondstoffen worden maximaal benut doordat Philips eigenaar blijft van de installatie. Zij zorgen voor een tweede leven van het systeem, waardoor het circulaire model bevorderd wordt. 

Voordelen

Bedrijven die opteren voor de LAAS-energiediensten hebben geen omkijken naar beheer en onderhoud. Ze liften mee op tussentijdse innovaties, en worden maximaal ontzorgd. Bovendien besparen ze daarmee fors op elektriciteitsconsumptie. Ten slotte kunnen ze opteren voor een vernieuwd lichtdesign dat ook zorgt voor een verbeterde lichtbeleving en optimale veiligheid.