Deze beweging maakt universiteiten duurzamer

De Green Office Movement is een wereldwijde beweging die universiteiten verduurzaamt. Hoe? Onder meer door verspreiding van het Green Office model, netwerkontwikkeling en steun door workshops en kennis. In België zijn de Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en KU Leuven aangesloten. “Onze kennis maken we open source. Op die manier willen we het concept toegankelijker maken”, vertelt sociaal ondernemer Tim Strasser.

De Green Office Movement ontstond in Maastricht. Een groep studenten merkte dat veel studenten bezig waren met duurzaamheid, maar zonder steun van de universiteit en zonder toegang tot de stakeholders en middelen van de universiteit. “En daar wilden we iets mee doen. We gingen praten met een aantal medewerkers, professoren en besluitmakers. Daaruit is de basis van Green Office ontstaan.”

Verkopen van knowhow (werkte niet)

Wat eerst nog een fijn studenteninitiatief was, groeide twee jaar later uit tot een volwaardige sociale onderneming. “Dat maakte het mogelijk om meer mensen toe te laten tot de beweging. In de eerste fase wilden we onze knowhow rond maatschappelijk verantwoord ondernemen verkopen. Via adviesraden zouden we het Green Office voor andere universiteiten opzetten. Alleen merkten we al gauw dat dit niet werkte. Er was gewoonweg niet veel behoefte. Dat model konden we bijgevolg niet verkopen.”

En dus gingen de koppen weer bij elkaar. Daaruit kwam een doordachte strategie. “We kwamen tot een open source kennisplatform voor universiteiten. Het model moest toegankelijk zijn op het web. Hierop zouden we veel informatie plaatsen. Maar ook live wilden we groepen ondersteunen via workshops. De consulting wilden we dus blijven aanbieden, maar alleen voor groepen die uit intrinsieke motivatie een Green Office wilden opbouwen en het model aan hun lokale context toepassen.”

Opstartfase belangrijkste

Het verdienmodel van de Green Office Movement bestond zo voornamelijk uit de workshops voor studenten en universiteitsmedewerkers. “De open source-manier stelde ons in staat om snel op te schalen. De kennis werd gemakkelijker toegankelijk. Het netwerk groeide ook snel doordat we online ontmoetingen regelden, zoals via sociale media. We merkten wel dat er niet aan al onze workshops een grote behoefte was. De interesse lag vooral op de opstartfase.”

Hoe de Green Office Movement toch financieel rendabel kon worden? Een mixed-income model: lidmaatschap, workshops & consulting, prijzengeld, projectaanvragen, en ook door verschillende partnerships te sluiten. “We gingen samenwerken met gelijkaardige organisaties. Uiteindelijk heeft de National Unions of Students ons een van hun succesvol projecten laten verspreiden (Green Impact). Daardoor werden we meer rendabel, wat voor financiële zekerheid zorgde. Onlangs is de Green Office Movement overgenomen door Students Organizing for Sustainability, een internationale stichting. De beweging gaat wel gewoon door zoals ze was.”