Vlaanderen Circulair lanceert een projectoproep om innovatieve projecten in ecodesign te ondersteunen.
![](/sites/default/files/styles/teaser_image_sm/public/migrate/inspiration/circulaire%2520economie%2520cartoon%2520vuilbak.jpg?h=1624c09d&itok=RbRNZ4RZ)
Food in Mind, een onderzoeksorganisatie in foodservices, voerde een studie uit rond social catering. Ze wilden een duidelijk beeld krijgen over de actuele situatie op de foodservicemarkt in Belgiëen van de specifieke deelsegmenten zoals de zorgsector. Met de verkregen informatie schetsten ze een toekomstbeeld tot 2017.
Social catering is geen ‘fabrieksvoedsel’, maar écht eten en beleving dat de sociale ervaring verbetert. Duurzame, maatschappelijk verantwoorde voeding bestaat onder meer uit:
Food in Mind verzamelde de resultaten van de studie uit bestaande marktgegevens (vorige nationale rapporten en onderzoek op maat). Daarnaast haalden ze ook informatie uit expertinterviews die ze bij sleutelspelers, waaronder UZ Gasthuisberg, verkregen gedurende een uitgebreid persoonlijk interview.
Deze info vulden ze aan met gegevens van telkens dertig telefonische contacten bij andere operators binnen elk deelsegment, gehouden in de periode september 2013 tot januari 2014.
Wat betreft de zorgsector spreken de cijfers over duurzaamheid binnen de cateringorganisaties voor zich. Bij de ondervraagden zegt 42 procent dat er aandacht is voor duurzaamheid, 19 procent zet in op duurzame voeding, 17 procent houdt rekening met milieuaspecten en 19 procent denkt na over efficiënte logistiek.
Het rapport levert een aantal trends op met betrekking tot catering in de zorgsector: