Pukkelpop lanceert proefproject dat 100% duurzame energie ambieert

Ook in de evenementensector beweegt er het een en ander op vlak van duurzaamheid. Neem nu Pukkelpop, een van de grootste festivals in Vlaanderen. Sinds enkele jaren lopen er ecoploegen op de festivalweide die festivalgangers sensibiliseren. Nu willen de organisatoren hun duurzaamheidsinspanningen systematisch opdrijven. “We stelden een meerjarenplan op met acties op alle vlakken”, vertelt Joke Wellens, duurzaamheidscoördinator bij Pukkelpop.

Belangrijkste duurzaamheidsinspanningen Pukkelpop

  • Elke camping heeft een ecoverantwoordelijke
  • Ecoteams pakken rondslingerend afval aan
  • Jaarlijks opstellen van een milieucharter in samenwerking met Stad Hasselt
  • Proefproject Baraque Futur voor duurzame energie
  • Uitwerken energieplan
  • 100% duurzame netstroom
  • Geen gedrukte affiches en flyers, flyerverbod,
  • Ecogadgets werden vervangen door GREEN-ID
  • Beperken plastic in de backstage + inrichting met tweedehands spullen van de Kringloopwinkel
  • Recycle Points voor lege bekertjes en flesjes
  • Openbaar vervoer inbegrepen in ticketprijs + gratis fietsstalling
  • Blije Burenproject voor bewaken goede verstandhouding met buurtbewoners
  • Uitbreiding vegetarisch aanbod.

Nulmeting als frisse start

Vorig jaar liet Pukkelpop al een nulmeting uitvoeren. “We wilden weten waar we stonden en waar we naartoe moesten, zowel op vlak van energie als van afval, transport, catering, enzovoort. Het was de basis voor ons meerjarenplan.

In de eerste plaats willen we onze inspanningen blijven optimaliseren. Dankzij de metingen weten we hoeveel procent we kunnen evolueren. Natuurlijk moeten we realistisch blijven, maar we hebben hoge verwachtingen. Elk jaar willen we beter doen, tot we een low impact festival zijn.”

Proefproject Baraque Futur

Energie is een belangrijke duurzaamheidspijler voor Pukkelpop. “Een tweede luik in ons meerjarenplan draait rond innovatie. We willen onderzoeken of we bepaalde zaken misschien op een totaal andere manier kunnen aanpakken.

Daarom lanceerden we Baraque Futur. Het is eigenlijk een klein, experimenteel festival binnen het groot Pukkelpop-festival. In die speciale zone testen we bijvoorbeeld of we zelfvoorzienend kunnen zijn in energie. Met zonnepanelen, een windmolen, een generator op biodiesel en battery packs wekken we groene energie op. Die loopt op een slimme manier van bron naar verbruiker gestuurd door middel van een Smart Energy Grid. Een project dat we samen met UCL-L uitwerkten, met de steun van Eneco. Als dit succesvol blijkt te zijn, breiden we volgend jaar uit.”

Niet met vinger wijzen

Als Pukkelpop iets geleerd heeft de voorbije jaren, dan is het dat je de duurzaamheidsgedachte niet kunt opdringen aan de festivalgangers. “Met het vingertje wijzen werkt niet. De uitdaging is om op een duidelijke manier de juiste boodschap te geven. We ondervonden dat belonen bijvoorbeeld wel werkt. Festivalgangers kunnen bij ons voor hun inspanningen heel wat verdienen, zoals eet- en drankbonnen, combi-tickets of een fietstas als ze met de fiets komen.

Of er ook pijnpunten zijn? We deden in het verleden verschillende initiatieven om kauwgommen en sigarettenpeuken op centrale plaatsen te verzamelen. De resultaten bleven uit, wat niet wil zeggen dat we niet blijven proberen. Maar we moeten daarin realistisch zijn. Je ziet dat ook bij andere festivals in België en het buitenland.”

Love Your Tent-Campagne

Tenten en campingmateriaal die achterblijven. Het is een gekend probleem bij de festivalorganisatoren. “Al een aantal jaar doen we mee met de Love Your Tent-campagne, waarbij we festivalgangers vragen om alles terug mee te nemen. Elk jaar merken we een verbetering. Het blijft echter moeilijk, want het gaat om een mentaliteitswijziging. Op drie dagen kun je moeilijk zoiets veranderen.

Of we ook rekening houden met de input van de festivalgangers? Absoluut. We hebben bijvoorbeeld meer vuilbakken geplaatst op basis van feedback die we kregen.

Aan ideeën ontbreekt het ons niet. We hebben tal van brainstormsessies achter de rug met studenten en docenten. Nu komt het erop aan om te kijken welke ideeën op korte termijn inzetbaar zijn en welke op lange termijn. Bij het organiseren van zo een groot festival heb je natuurlijk te maken met heel wat randvoorwaarden.”