Vlaamse chemie bouwt duurzaam warmtenetwerk

De chemiebedrijven Ashland, Monument Chemical, De Neef Chemical Processing en Lanxess gaan een gezamenlijk warmtenetwerk uitbouwen zodat zij voor hun productieproces warmte kunnen gebruiken van de verbrandingsinstallaties van Indaver en Sleco. Hierdoor hoeven de afnemers van de warmte minder brandstof te verstoken.

Het nieuwe warmtenet zal bestaan uit een stoomleiding met stoom op 400 graden Celcius en 40bar en een condensaatleiding voor terugloop van het warm water. De aan te leggen leiding zal, heen en terug, acht kilometer lang zijn. De totale investeringskosten bedragen meer dan 25 miljoen euro.

Om het netwerk mogelijk te maken, krijgen de bedrijven 10 miljoen euro strategische ecologiesteun van de Vlaamse regering. Bovendien ondersteunen de Belgische belangenvereniging Essenscia en De Maatschappij Linkerscheldeoever, de beheerder van de terreinen, het project.

170 duizend gezinnen

Indaver en Sleco baten een roosteroven en een wervelbed-oven uit voor de thermische verwerking van slib, huishoudelijk en bedrijfsafval. In deze installaties wordt per jaar zo’n 1 miljoen ton afval verwerkt. Drie turbines met een totaal vermogen van 80 MW zetten de stoom die vrijkomt tijdens de verbranding om in elektriciteit. Omdat bijna de helft van het afval bio-organisch is, is de helft van de herwonnen energie hernieuwbaar.

Op de Linkerscheldeoever zijn er verschillende industriële bedrijven die grote hoeveelheden warmte nodig hebben voor hun productieproces. Ze wekken de warmte meestal op met gasboilers. Door een gezamenlijk warmtenetwerk aan te leggen kunnen de bedrijven hun gasboilers grotendeels uitschakelen en de warmte van Indaver en Sleco aanwenden.

De bedrijven die op het warmtenetwerk aansluiten, beloven om minimaal tien jaar maximaal warmte af te nemen via het warmtenetwerk. De hoeveelheid energie die Indaver en Sleco nu al via de stoomleiding aan buurbedrijven leveren, komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van 170 duizend gezinnen.

Verstandige investering

Eric Kersten, sitemanager Monument Chemical:

“Deze energievoorzieningsoplossing houdt voor ons bedrijf belangrijke financiële voordelen in die deels de mogelijke risico’s overstijgen. Energiekosten zijn voor chemische bedrijven als het onze een zeer belangrijke kostenbepalende factor. De concurrentiepositie van de chemische industrie staat in Vlaanderen sterk onder druk. De warmtecluster heeft als neveneffect dat het kostennadeel van de energiebevoorrading enigszins wordt beperkt.”

Vlaams minister-president Kris Peeters:

“Dit ambitieuze project verduurzaamt de energievoorziening in de Waaslandhaven en verankert de chemische industrie in deze regio. Dit is een voorbeeld van een verstandige groene investering. Het aandeel hernieuwbare energie dat wordt geleverd, komt overeen met vijftig windmolens en leidt tot een verbetering van de luchtkwaliteit en vermindering van 100 duizend ton CO2 per jaar.”

Bron: persbericht Essencia