Startkapitaal voor Pad en Stoel

Joachim Sohie startte recent met CSA-boerderij Pad en Stoel in Antwerpen. Hij tipt collega-starters: huur een persoonlijke coach in voor een één op één begeleiding voor het uitwerken van het bedrijfsplan en strategie om de zaken op te starten. Joachim heeft het aan de lijve ondervonden: "Je evolueert veel sneller met iemand met verstand van zaken". Zoals bijvoorbeeld voor het verzamelen van het startkapitaal.

Diversificatie van startkapitaal

Pad en Stoel start met de teelt van biologische oesterzwammen. Later volgt een uitgebreider aanbod aan paddenstoelen en champignons. De kwekerij wordt opgebouwd in een garage van 100m² in Deurne Zuid. Om de garage om te bouwen tot een micro-kwekerij zijn er bepaalde investeringen nodig. Het kapitaal voor deze investeringen wil Joachim Sohie bijeen krijgen door verschillende kanalen aan te spreken. 

Via de Growfunding van de Bond Beter Leefmilieu richt Joachim zich tot 100 potentiële klanten, die een paddenstoelenabonnement van ongeveer 120 euro al vooraf willen betalen. De tweewekelijkse leveringen van een assortiment van drie verschillende soorten biopaddenstoelen zou dan in september 2018 van start gaan. Dit kanaal zou op 12.000 euro kunnen opleveren. 

Voor een startend bedrijf is het belangrijk om te kunnen beroep doen op bestaande netwerken. Pad en Stoel richt zich op CSA boerderijen en biowinkels. Via de growfunding bereikt de Bond Beter Leefmilieu heel wat stedelijke gezinnen met kinderen die een meer dan gemiddelde interesse aan de dag leggen voor milieuthema's. Bij de oproep van 'Pad en Stoel' worden zij zeker aangesproken door thema's zoals circulaire economie, stadslandbouw, gemeenschapsvorming, korte keten, biologische voeding, enz.

Bovendien is de Bond Beter Leefmilieu zelf een netwerk van Vlaamse milieu-organisaties die de oproep voor de growfunding van Pad en Stoel verder via de leden van hun organisatie-netwerk kunnen verspreiden. Zo zie je dat de Landgenoten via de nieuwsbrief aan hun leden vragen om Pad en Stoel te steunen. Pad en Stoel is halverwege. Kan Pad en Stoel via het voedselnetwerk van het Stadslab2050 nog meer potentiële abonnees bereiken? 

Joachim wedt niet op één paard. Via een Winwinlening wil hij een tiental particulieren aanspreken om een micro-lening af te sluiten voor een periode van 8 jaar. Op die manier wil hij een bijkomend bedrag van 15.000 euro verzamelen. De filosofie achter de Winwinlening is dat beide partijen erbij winnen. Een onderneming krijgt de kans om op eenvoudige en goedkope manier startkapitaal te vinden. De rentevoet voor 2018 bedraagt maximum 2% en minimum 1%. Een particulier - vriend, kennis, familielid of investeerder - draagt bij aan een gunstig ondernemersklimaat. Bovendien krijgt hij/zij een jaarlijks belastingkrediet van 2,5 % op het openstaande kapitaal van de Winwinlening.

Alles op een rij

Pad en Stoel is een antwoord op de stijgende vraag naar lokaal en biologisch geteelde zwammen en paddenstoelen. Steeds meer mensen kiezen voor een bewuste manier van eten. Ze gaan voor een vegetarisch of vleesarm dieet en biologische groenten. Pad en Stoel speelt met het aanbod aan biologische paddenstoelen in op die trend. Het grote voordeel van zwammen en paddenstoelen is dat er geen grond nodig is om ze te kweken. De teelt kan dus gewoon in leegstaande kelders of garages in de stad worden opgezet.

 

Voor de afzet gaat Pad en Stoel voornamelijk rechtstreeks verkopen aan particulieren via het CSA- of gemeenschapslandbouw-model. De basiskenmerken van gemeenschapslandbouw zijn te herleiden tot drie principes, die ook nauw aansluiten bij het maatschappelijk verantwoord of duurzaam ondernemen in de landbouwsector:

 ● Economisch: Particuliere klanten betalen vooraf een jaarbijdrage aan de landbouwer, die de productiekosten dekt en de landbouwer verzekert van een degelijk loon.

● Ecologisch: Gemeenschapslandbouw draagt zorg voor het milieu. Zowel de manier van telen als de distributie gebeuren op een ecologisch verantwoorde manier. De landbouw is steeds kleinschalig, intensief en gericht op de lokale gemeenschap.

● Sociaal: Landbouwer en klant ontwikkelen een persoonlijke band. De klanten garanderen de landbouwer een degelijk inkomen en aanvaardbare arbeidsvoorwaarden. Omgekeerd biedt de landbouwer openheid over zijn bedrijfsvoering, productie en boekhouding.

Het productieproces van Pad en Stoel past binnen een circulaire economie. Als grondstof voor de productie wordt gebruik gemaakt van reststromen uit de industrie, landbouw en horeca zoals houtzaagsel, koffiedrap en stro. Deze grondstof wordt na gebruik gecomposteerd en opnieuw gebruikt in de teelt van groenten, bloemen en fruit.

Uit de voorbereiding blijkt dat Joachim alles op een rij heeft. Bijgevolg past deze vorm van stadslandbouw volledig in een beleid voor duurzame stadsontwikkeling.  Komt hij daardoor in aanmerking voor extra-ondersteuning vanuit het Antwerps stadsbestuur of het districtbestuur van Deurne?