Koers Futuur

Wil je als gemeente aan de slag met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)? Laat je inspireren en surf eens naar dit nieuwe MVO-traject.

3 pilootgemeenten in een MVO-traject

Streef je, als gemeente, ernaar om duurzaam ondernemen te integreren als een vast waardenkader voor het beleid en de dagelijkse werking? Maar weet je niet hoe je hiermee concreet aan de slag gaat? Met de steun van WSE Vlaanderen, in het kader van de projectoproep ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, doorliepen 3 pilootgemeenten het traject ‘MVO opstap’. KINA p.v. trad op als promotor van het pilootproject en zorgde voor de individuele begeleiding van deze drie gemeenten.

8 stappen om MVO vorm te geven

De aanpak, resultaten en de bevindingen van de pilootprojecten werden verwerkt in een mooie, praktische website. Zo wordt het MVO-traject, ontwikkeld vanuit KINA p.v., weergegeven in 8 stappen. De stappen gaan van het creëren van een politiek draagvlak naar het samenstellen van de kopgroep, het vaststellen van de prioritaire MVO-doelstellingen, het bepalen van concrete acties en het meten van de maatschappelijke impact. Je vindt er heel wat tips en links naar nuttige informatie om MVO vorm te geven. Dat alles wordt doorspekt met getuigenissen vanuit de pilootgemeenten.

Alles begint met engagement

Uit de drie pilootprojecten leren we dat een trekker een centrale rol speelt en dat de kans op slagen vergroot wanneer men gebruik maakt van bestaande duurzaamheidskaders of interne visiedocumenten. Zo heeft in één pilootgemeente de OCMW-voorzitter deelgenomen aan dit experimentele MVO-traject om zicht te krijgen op de stand van zaken. Het gemeentebestuur had al sterk ingezet op duurzaamheid, en op die manier kon het OCMW makkelijker de koplopers bijbenen. 

In een andere pilootgemeente ging het initiatief uit van de medewerker mondiaal beleid. De gemeente was daar al aan de slag geweest met de SDG's en tekende de engagementsverklaring 'global goals, local focus' van de VVSG. 

In een derde pilootgemeente nam de coördinator vrije tijd, onderwijs en lokale economie het initiatief om het gemeentebestuur ook de engagementsverklaring 'global goals, local focus' van de VVSG te laten ondertekenen. Dit gemeentebestuur was ook al aan de slag gegaan met de SDG's

... en een breed draagvlak

Wie er ook initiatief neemt, het is in alle gevallen, belangrijk om het voltallige schepencollege te betrekken bij het MVO-traject. Het college dient op zijn minst de start te ondersteunen. En het geeft liefst het mandaat om verder te gaan met de analyse en de uitrol van een traject naar een geïntegreerd MVO-beleid. Naast het college, dienen ook de volksvertegenwoordigers uit de gemeenteraad op de hoogte gebracht te worden. Naast het politieke draagvlak dienen ook de ambtenaren en adviesraden mee in het verhaal te stappen. Een breed draagvlak is essentieel om een succesvol traject te doorlopen en duurzaamheid op de agenda te houden. Het lijkt de aangewezen manier om MVO in de organisatie te verankeren. 

De 7 resterende stappen worden mooi voorgesteld op een overzichtelijk website van Koers Futuur