EU lanceert platform rond voedselverlies en -verspilling

Tegen 2030 moet de voedselverspilling gehalveerd worden. Zowel door de consument als in de distributie. Daarom lanceerde de Europese Commissie een platform om voedselverlies en -verspilling tegen te gaan.

"The EU Platform on Food Losses and Food Waste (FLW) aims to support all actors in: defining measures needed to prevent food waste; sharing best practice; and evaluating progress made over time."

Het platform is een gevolg van de SDG’s waaraan de EU en zijn lidstaten zich in september 2015 verbonden. Volgens de laatste berekeningen zijn huishoudens, voedingsdiensten en de retailsector verantwoordelijk voor zeventig procent van de voedselverspilling. Productie- en verwerkingssectoren coveren de overige dertig procent.

Publieke entiteiten, zoals lidstaten, EU-organisaties en internationale organisaties, moeten nu op het platform in contact komen met actoren uit de voedingssector. Hieronder horen ook consumenten en ngo’s. Organisaties uit de privé-sector werden geselecteerd na een open oproep die afliep in mei 2016.