Circulaire economie en de overheid

Je hebt al gehoord van grondstoffenschaarste, deeleconomie, Cradle2Cradle producten, leasingmodellen, production on demand, valorisatie van reststromen… maar je kan nog niet direct vatten wat dit voor jou zou betekenen? Dan is de Masterclass Circulaire Economie iets voor jou.

De Masterclass Circulaire Economie zoomt in op opkomende circulaire trends: welke business strategieën zitten hier achter? De circulaire economie – met als basisfilosofie verstandiger omgaan met grondstoffen – biedt je bedrijf verschillende ecologische en zakelijke opportuniteiten.

Al deze modellen spelen een rol binnen een economie die inzet op duurzamer materiaalgebruik. Het huidige materiaalverbruik legt een veel te hoge milieudruk op de aarde. Bovendien ontstaat voor veel materialen een bevoorradingsrisico voor Europese bedrijven: de mondiale vraag neemt toe, maar de productie stagneert. Om die reden moet ons materiaalverbruik en de daarbij horende productie- en consumptiepatronen drastisch herdacht worden. Door vindingrijkheid en innovatie kunnen we van deze omslag een economische opportuniteit en een internationaal concurrentieel voordeel maken.

Tijdens vier sessies van een halve dag ontdek je welke kansen de circulaire economie biedt voor de toekomst. We kijken naar het hoe en wat, naar evoluties en beleid en welke key drivers belangrijk zijn om naar een circulaire economie (of een circulaire onderneming) te evolueren.

 

Programma dag 2: Circulaire economie en de overheid

13u30. Welkom & programma van de dag 

13u35. Van Europa naar Vlaanderen

Lieze Cloots en Jiska Verhulst (Vlaanderen Circulair)

Om de overgang naar een meer circulaire economie te vergemakkelijken, stelt de Commissie een pakket circulaire economie voor, dat onder andere bestaat uit herziene wetgevingsvoorstellen op het gebied van afval omvat en een uitgebreid actieplan met een concreet mandaat voor de ambtstermijn van deze Commissie. Ook in Vlaanderen wordt de circulaire economie opgenomen in het beleid. Tegen 2050 wil Vlaanderen een circulaire economie met gesloten grondstofkringlopen hebben. We analyseren de Vlaamse context en relevante spelers.

15u00. Pauze

15u30 Stedelijke acties

Jiska Verhulst (Vlaanderen Circulair)

Verschillende steden zien opportuniteiten in een circulaire economie. Antwerpen ziet brood in een circulaire mode. Gent onderzoekt in een internationaal consortium een efficiënter materialenbeleid, afgestemd op de behoeften van de stedelijke context. Het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie moet van Brussel een koploper maken en lokale productie, economische kansen en jobcreatie stimuleren. Aan de hand van diverse voorbeelden tonen we aan wat deze strategische keuzes en maatregelen voor u kunnen betekenen.

16u50-17u00. Afronden

 

Prijs: 290 EUR (excl. BTW)

Deze prijs omvat alle cursusmateriaal en catering.

Leden van onze strategische partners (VIB, The Shift, VMx, IFMA) krijgen 20% korting mits het vermelden van de promocode (door de partner verstrekt) op het inschrijvingsformulier. Alle opleidingen van de CSR Campus komen in aanmerking voor de KMO-portefeuille waarmee je 30 tot 40% korting kan bekomen.

 

 

Prijs

290 euro

Datum

11 oktober 2018, 15:00 - 19:00

Locatie

CSR Campus, Gent
Merelbekestationplein 10
9050 Gent
België

Organised by

CSR Campus

Toevoegen aan mijn favorieten

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw favorieten. U kan uw favorieten vervolgens als één pdf document downloaden.