Zaadjes voor een duurzame toekomst

onderhoudstechnieker

Bulex, de producent van verwarmingsketels en boilers, zet samen met de overkoepelende Vaillant Group ambitieuze stappen in de richting van een duurzame toekomst. De groep heeft een strategisch programma uitgewerkt dat de verschillende aandachtspunten en de belangrijkste uitdagingen van zijn kernactiviteiten op een rijtje zet.

Ondanks de ambitieuze doelstellingen van de duurzaamheidsstrategie ziet de groep nu al resultaten.

Het programma ging van start in 2011. Het draagt de sprekende naam S.E.E.D.S. Die verwijst niet alleen naar het planten van duurzame zaadjes voor een betere toekomst. Hij is ook een acroniem van de focuspunten van het programma: Sustainability in Environment, Employees, Development & Products and Society.

Het management van de afdeling ‘Duurzaamheid’ rapporteert rechtstreeks aan de CEO.

Hieronder volgt een overzicht van de specifieke ingrepen en doelstellingen voor de verschillende focuspunten.

Doelstellingen voor milieu

Vaillant wil grondstoffen op een verantwoorde manier gebruiken, de CO2-uitstoot beperken en het milieu actief beschermen en ondersteunen.

Concreet streeft de groep volgende doelstellingen na:

- 25 % CO2-uitstoot en energieverbruik per productieminuut

 - 50% waterverbruik per productieminuut

 - 20 % afval per productieminuut.

Doelstellingen voor personeel

De S.E.E.D.S.-strategie geeft vorm aan de bedrijfscultuur van Vaillant Group. Werknemers vormen de basis en ziel van dit familiebedrijf. Daarom koestert de groep de ambitie om de beste werkgever te zijn voor nieuwe en bestaande werknemers. Bovendien streven ze naar nul ongevallen op de werkvloer.

Doelstellingen voor ontwikkeling en producten

De groep vindt het cruciaal om producten aan te bieden die energiezuinig en milieuvriendelijk zijn. Niet enkel in gebruik maar ook tijdens de volledige levenscyclus van ontwikkeling over aankoop, productie en gebruik tot service en recycling.

Op die manier wil Vaillant Group minder broeikasgassen uitstoten, een omzet van 80% realiseren in uit uiterst efficiënte producten en 15% meer materiële efficiëntie behalen.

Doelstellingen voor maatschappij

Er is een sterk engagement voor sociale verantwoordelijkheid. Vaillant Group zet zich in voor sociale vooruitgang en meer welzijn voor anderen. Dat blijkt onder meer uit het strategische partnerschap met SOS Kinderdorpen en de erkenning van de tien grondbeginselen van het “Global Compact”-initiatief in de toevoerketen.

Daarnaast streeft Vaillant naar één wereldwijd gehanteerde MVO-strategie en gaat het systematisch in dialoog met stakeholders.

Visie concreet maken

Met vooruitstrevende doelstellingen en een visionaire duurzaamheidsstrategie op zich kom je niet ver. Voor een grootschalig bedrijf als Vaillant Group komen er tal van complexe taken kijken bij de uitvoering van die doelstellingen. Daarom moeten ze gecoördineerd worden over de landsgrenzen en afdelingen heen.

De internationale teams van Vaillant Group zijn verantwoordelijk voor de toepassing van de strategie. Op het einde van elk kwartaal beoordelen ze de impact van de toegepaste maatregelen.  Als dat  nodig blijkt, gebeuren er aanpassingen.

Op het einde van elk jaar presenteert het duurzaamheidsmanagementteam een volledige samenvatting van de situatie als onderdeel van de evaluatie. De resultaten worden geanalyseerd en nieuwe maatregelen worden toegepast.

Vaillant Group heeft in 2016 de German Sustainability Award gewonnen voor de consequente aanpak en transparantie van het S.E.E.D.S.-programma. Intussen is duurzaamheid voor elke medewerker van de groep vanzelfsprekend geworden. Het familiebedrijf blijft volop inzetten op maximale efficiëntie en een zinvolle toepassing van de doelstellingen.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
27 januari 2020
Terug naar boven
Terug naar boven