Voorstelling tien sociale businessmodellen tijdens WIN∞

Op 14 oktober vond het inspiratie- en netwerkevent WIN∞ plaats, een initiatief van de Sociale Innovatiefabriek. De 350 genodigden doken gedurende de dag in verschillende zalen waar hen vernieuwende sociale businessmodellen en inspirerende ontmoetingen te wachten stonden. “Blijf vooral verder sociaal innoveren. De maatschappelijke relevantie is vanzelfsprekend”, klonk het in de openingsspeech van Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters.

Rond delen, stadslandbouw en consumptiegedrag

In de voor- en namiddag stonden er verschillende praktijkgetuigenissen, pitches en infosessies over sociale businessmodellen en impactmeting op de agenda.

In de zorgsector blijkt heel wat te gebeuren, met nieuwe initiatieven als het Doorgroeihotel, een tijdelijke verblijfplaats in een zorginstelling om de overgang van thuisverzorging naar een permanente plek minder stressvol te maken. Of met Symbiosis, een coöperatief woonproject voor 60+’ers met gemeenschappelijke interesses. Projecten als MetamorPHose en Roof Food lieten zien hoe landbouw ook vernieuwend kan werken.

De overload aan tips voor een duurzamer leven werden in een overzichtelijk jasje gestoken in de app van For Good. Zij belonen de gebruikers als ze hiermee hun voetafdruk verkleinen.

Fonkelnieuwe sociale businessmodellen

Voor enkele jonge sociale ondernemingen was het een spannende dag. Zij mochten voor het eerst hun businessmodel pitchen aan het grote publiek. Onder meer Energybook (duurzame energie voor scholen) en de Stuyverij (Buurthuis van de toekomst) werden boven het doopvont gehouden.

“Er waren erbij die nog maar net hun zaadje hadden gepland, dus je merkte wel wat zenuwachtigheid”, vertelt Karen Hiergens, communicatieverantwoordelijke van de Sociale Innovatiefabriek. “Anderen zitten al in hun opschalingsfase. Wat onze rol hierbij is? Wij zorgen ervoor dat een idee impact op lange termijn kan hebben. We zoeken ook mee naar mogelijke fondsen. Dat kan geld zijn, maar ook een alternatieve manier van financiering, zoals een complementaire munt. We willen ervoor zorgen dat de sociale ondernemingen uiteindelijk meer verkopen, want dat wil zeggen dat ze voor een grotere impact zorgen.”

Sociale innovatie leeft

“De opkomst was groter dan verwacht”, blikt Karen Hiergens tevreden terug. “We trokken zowel studenten als CEO’s aan en alles wat daar tussen valt. Sommigen waren al heel bekend in de sociale innovatiewereld, voor anderen was het een eerste kennismaking. Dat zag je tijdens onze twee presentatiesessies van de Sociale Innovatefabriek. In de ene sessie zaten allemaal mensen met een idee, in de tweede sessie kwamen mensen gewoon nieuwsgierig luisteren. Ik ben ervan overtuigd dat we heel wat aanwezigen naar huis stuurden met ideeën en kennismakingen met partners, organisaties of onderzoeksinstellingen.”

De Sociale Innovatiefabriek maakte zelf een meer uitgebreid verslag van WIN∞.

Na het event ging MVO Vlaanderen in gesprek met de keynote spreker van de dag. Lees het interview met Jonathan Bland.