Videomarketing levert op

Shift Videoproductions wil meer bekendheid genereren voor ondernemers die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat doet het productiebedrijf met video’s en storytelling. “Er is altijd een emotionele buy-in voordat je bedrijf de rationele buy-in bereikt.”

Shift Videoproductions is het verhaal van Lars Grote (38). De Duitser is handelsingenieur van opleiding en genoot een vervolgopleiding aan de Europa-Universität van Flensburg. “Een lastige opleiding - vooral de wiskunde was er pittig. Maar ik wilde een verschil maken voor het milieu, dus dat hoorde erbij”, glimlacht Grote.

Na het afstuderen ging hij werken in Izes, een vermaard instituut dat rapporten publiceert rond de energietransitie in Duitsland. “Het resultaat was telkens dat groene energie echt een antwoord was voor het klimaatvraagstuk, maar er bewoog te weinig naar mijn zin. Dat frustreerde me: de shift gebeurde te traag. Misschien was ik nog te jong, of had ik niet genoeg ervaring om het resultaat af te wachten. Of, wat ook kon: er was nog niet genoeg draagvlak.”

Van audio naar video

Zo kwam Grote op het idee om zijn boodschap beter te verpakken. “Ik speelde in die tijd in een band, waar ik leerde hoe je muziek opneemt, produceert,… Voor beginnende muzikanten maakten we ook live concertvideo’s, die ze dan konden delen. Mooie beelden en loepzuivere audio, die ook inkomsten genereerden. We leverden kwaliteit en deelden de winst, maar op korte termijn werkte ons business model niet. Op een bepaalde dag zat ik aan mijn bureau om een subsidiedossier aan te vragen en besloot ik er de brui aan te geven.”

Een geluk bij een ongeluk, want zo kon Grote nadenken over zijn toekomst. “Ik ben in die periode naar België verhuisd. Hier heb ik ook nog gewerkt in de muziekindustrie, maar ging ik vooral op zoek naar iets wat mij verbond met mijn oorspronkelijke motivatie. Ik wilde iets te doen voor onze wereld, teruggaand op mijn studies. En ik bedacht dat ik video kon gebruiken om de transitie naar duurzame energie te promoten.”

Met hart en ziel

Grote beschouwt zijn videocamera als een tool waarmee hij de verandering kan inspireren. “Ik ga creatief aan de slag, maar ik kan dankzij mijn opleiding ook oordelen over de duurzaamheidsinspanningen van bedrijven. Zo zie ik dat hun MVO-beleid niet gewoon een marketinginitiatief is. Je kan niet zeggen: ‘Mijn product verpest het milieu, maar ik zal een boom planten voor elke liter olie die ik verkoop.’”

Het is wel niet zo evident om klanten te kiezen op basis van hun duurzaamheidsvisie. “Er zijn verschillende manieren om SDG’s op te volgen. Ik kan niet altijd naar certificering kijken, want sommige bedrijven zijn daarvoor te klein, of hebben niet de middelen om die aan te vragen.

Maar voor mij is het belangrijk dat als iemand iets doet, dat hij/zij er met hart en ziel in gelooft. In een eerste gesprek haal ik ze er zo uit. Zelfs als ze dan nog geen specifieke strategie hebben om hun MVO-beleid uit te dragen, kan ik hen helpen door video’s te maken.

Videostrategie als marketingtool

In het verleden maakte Grote weleens video's voor bedrijven die op voorhand zeiden wat het resultaat moest worden. “En dan merk je dat daar eigenlijk niet over nagedacht is. Zo’n typische video begint met het bedrijfslogo. Maar niemand zit daar op te wachten, want er is nog geen emotionele connectie met het bedrijf of zijn missie. Zakendoen gaat van mens tot mens. Je wilt klanten aantrekken door dezelfde waarden te delen, of aan te sluiten bij een gemeenschappelijk onderwerp.”

Grote geeft daarom ook webinars over het implementeren van videostrategie. “Dat is wél een marketingtool. En daar is niets mis mee. Sommigen gaan ervan uit dat marketing een vies iets is, waarmee je mensen dingen verkoopt die ze niet nodig hebben. Maar het kan hen ook verbinden, door hun behoeften aan een eerlijk bedrijf toe te vertrouwen. Zo kan je samen échte waarde bereiken.”

Hoe dat dan in zijn werk gaat? “Ha, hier komt het buzzword: door storytelling. Het begint allemaal met het delen van een verhaal. Een video in een documentaire-stijl bijvoorbeeld brengt een gemeenschappelijk probleem naar voren, en definieert een gemeenschappelijke oorzaak. De meeste mensen weten wel dat er iets mis is, maar ze weten niet wat ze kunnen doen.”

Storytelling is het belangrijkst tijdens de bewustwordingsfase: “Je hebt altijd een emotionele buy-in voordat je de rationele buy-in bereikt. Dat is dus totaal anders dan hoe men vroeger over bedrijfsvideo’s dacht - die filmpjes liggen intussen al jaar en dag onaangeroerd op het kerkhof van YouTube. Die hebben nooit tot bewustwording geleid, en dus strategisch ook niet tot overweging of beslissing.”

Verbinding en inspiratie bieden

Grote wil met zijn video’s verbinding en inspiratie creëren, ook voor non-profit organisaties. “Voor hen geldt ook dat ze moeten weten welke aspecten ze willen verbeteren. Willen ze meer donateurs, meer activisten, iets anders? Ik wil met hen ook nagaan of video wel de juiste tool is om hun doel te bereiken. Als dat is ingevuld, kunnen we kijken welk soort video we kunnen maken om impact te hebben.”

Videomarketing levert op, weet Grote. Hij weet dat niet alleen uit ervaring, maar zegt ook verslaafd te zijn aan business books. “Op dit moment lees ik onder andere bij over distributie. Want als je een publiek opbouwt, zoek je best uit welke kanalen je gaat gebruiken. Je hebt kanalen, zoals Facebook en Instagram, die je bijvoorbeeld kunt inzetten als ondersteunend kanaal. Die moeten dan leiden naar het hoofdkanaal, bijvoorbeeld je bedrijfspagina op Linkedin. Daarvoor dien je verschillende ‘assets’ te creëren, op maat van elk kanaal.”

“Ik ben booksmart, maar neem het van mij aan: té veel te lezen is ook niet goed. Je moet tijd overhouden om het daadwerkelijk toe te passen. Ik wil gerust toegeven dat ik nog niet alles weet, maar ga daarom in dialoog met anderen. De som van de delen is meer dan het geheel.

Als ik één tip mag geven, is dat je eerst best wat ervaring opdoet in je hechtere netwerk. Zo leer je best wat werkt, wat niet werkt, en welke leemtes je dient op te vullen.

Of klanten de weg vinden naar Shift Videoproductions? “Zeker. Ik ben sinds kort ook lid van ‘The Shift en bondgenoot van de Regenerative Alliance. Zo maak je snel verbinding met ondernemers die allen iets doen rond duurzame thema's.

Weet je, ik ben op zich nogal introvert, maar merk dat de zakenwereld nog veel kan leren van stille krachten. Kwetsbaarheid leidt tot diepere verbinding. Ik doe niet aan overselling, en dat vinden de mensen met wie ik werk net heel waardevol. En ik ook”, besluit Grote.