Vaste-plantenkwekerij laat milieubewustzijn floreren

Vasteplant.be is een plantenkwekerij die sinds 1997 heel wat milieubewuste maatregelen nam. Vooral de komst van Nik Spruyt als tweede generatie in het familiebedrijf bracht een kentering. Samen met zijn vader zorgde hij voor groei dankzij hun perfectionisme. “Met twee kun je meer. Daarnaast kunnen we op een sterk team rekenen dat we veel inspraak geven”, zegt Nik Spruyt.

Ze beschouwen zich als een klein bedrijf, maar ook als een atypische kwekerij. Vooral hun manier van ondernemen vinden ze bij Vasteplant.be onderscheidend. “Iedereen van ons team draagt onze waarden uit. Dat is te danken aan het dagelijks overleg. We bekijken samen de processen, onze klantvriendelijkheid, maar ook wat er privé speelt. Sinds we een diversiteitsplan opstelden is die kentering er gekomen. We hebben er veel tijd in gestoken, maar het loont. We wilden volwassen kunnen groeien.”

Zelfsturende teams

Van veel dingen die in de werking van Vasteplant.be gebeuren, heeft Nik Spruyt geen weet. “En dat is iets goed. Ik hoef die dingen ook niet te weten. Ik geloof in zelfsturende teams. Als er belangrijke zaken zijn, dan komen die wel tot bij mij. Onze medewerkers hebben veel inspraak. Ze zijn dan ook heel gedreven met hun job bezig. Door te luisteren naar hun ideeën, vergroot de betrokkenheid. Dat komt het bedrijf ten goede.”

De kwekerij ligt op een domein van 2,5 are. Elke druppel water wordt opgevangen en hergebruikt voor de planten. “Het teveel aan water komt terecht in goten. Via een natuurlijke zandfilter kunnen we dit water hergebruiken. We hebben zo een 12 à 17 miljoen liter water nodig. Vroeger haalden we dat uit de grond. Maar daar moet je toch zoveel mogelijk proberen vermijden. Nu komt slechts 3 miljoen liter water uit de grond. De rest komt van recuperatiewater. En dat systeem werkt heel goed. We hebben er wel twaalf jaar aan gewerkt. Blok per blok. Nu zijn we een modern bedrijf.”

Monitoring

Het Vlaams Milieuplan Sierteelt zorgt voor de controle van Vasteplant.be. Daarvoor betalen ze ook. “Maar we krijgen er ook heel wat nuttige informatie van. We worden gemonitord en krijgen een label. Het systeem bestaat al enige tijd, maar weet stilaan meer en meer moderne kwekerijen te overtuigen deel te nemen.

Bijvoorbeeld het gebruik van plastic wordt in kaart gebracht. Wij hergebruiken nu tussen de 500.000 en 700.000 plantenpotjes. We zetten klanten actief aan ze ons ordelijk terug te geven. Zo kunnen we hen redden van de verbrandingsoven. Je moet je er natuurlijk voor willen inzetten. Het begint bij het gebruiken van een kwaliteitspot die zich leent voor hergebruik”

Vasteplant.be kocht een eigen vrachtwagen aan. Daardoor kunnen ze hun transport beter plannen. “Per provincie kunnen we onze ritten nu beter plannen. Vroeger zaten we met te veel lege vrachtwagens. Dat zorgde voor frustraties. Het kon slimmer en meer doordacht. We kochten bijvoorbeeld ook een kleine camionette aan die we inzetten wanneer het aangewezen is. Hier mag geen lege vrachtwagen vertrekken.”

Elektrische trekkers

Vroeger gebruikten ze bij Vasteplant.be een grasmaaiertrekker om planten uit te zetten. Die hebben ze vervangen door drie elektrische trekkers. “Deze maken veel minder lawaai. Het maakt het werk toch aangenamer. We hebben ook elektrische transpaletten. Die zijn ook stil en heel betrouwbaar. Het maakt het super aangenaam werken voor wie ze moet gebruiken. We willen het werk voor iedereen zo aangenaam mogelijk maken.”

Een werkpunt in het verleden bleek de veiligheid. Een arbeidsongeval en een bijhorende controle bracht dat aan het licht. “Het zette mij aan om een cursus te volgen. Nu ben ik veiligheidscoördinator. Ik bracht alles in orde, waardoor we nu zo veilig mogelijk zijn. En onze mensen denken mee. Daarin blijven we investeren.”

Wel verbeteren, niet verder groeien

Vasteplant.be heeft heel wat uitgeprobeerd. Sommige zaken werkten, anderen minder. “Dat is wat je als bedrijfsleider moet doen. Dingen die niet werken, pak je anders aan. Als we iets introduceren, laten we dat idee altijd een tijdje sudderen. We delen het met het personeel en evalueren het samen.

Zo hebben we ook besloten om ons enkel nog te verbeteren en niet verder te groeien. We zijn groot genoeg met achttien mensen in dienst. Wat we onder andere nog willen verbeteren? De waterreiniging kan nog beter met een UV-filter. Maar ook dat zal er niet op één-twee-drie zijn.”