SCIRT: innovatietocht naar circulaire mode

Het vorige maand gestarte SCIRT-project zoekt wegen om het probleem van kledingverspilling en recycleerbaarheid aan te pakken; de grootste uitdagingen van de mode-industrie van vandaag.

Ambitieuze doelstellingen

Dit project, met 18 partners uit vijf landen, heeft tot doel de transitie naar een circulair modesysteem te versnellen door middel van technologische innovatie in textiel-naar-textiel recycling.

VITO coördineert het door de EU gefinancierde SCIRT-project dat volgende doelstellingen vooropzet:

  • een gesloten recyclingoplossing opleveren voor afgedankt post-consumer textiel
  • bewuste ontwerp- en productiepraktijken stimuleren
  • nieuwe zakelijke kansen creëren door het stimuleren van de activiteit binnen textielwaardeketens
  • en het vergroten van het publieke bewustzijn van de milieu- en sociale effecten van textielconsumptie.

Minimale recyclage

Terwijl kledingmerken ambitieuze doelen stellen en beloftes doen om gerecyclede vezels in hun producten op te nemen, stapelt afgedankt textiel zich wereldwijd massaal op. Minder dan 1% van het textielafval wordt gerecycled tot nieuwe textielvezels, volgens een rapport van de Ellen MacArthur Foundation van 2017.

Dit minuscule percentage wijst op een groter probleem: het bereiken van circulariteit in de mode-industrie is niet alleen een kwestie van vraag en aanbod, maar ook van het verband tussen beide. Er is een gebrek aan kennis over de technologische, economische en ecologische haalbaarheid van het recyclen van vezelmengsels en de noodzaak om de kwaliteit en kosten van recyclingprocessen af ​​te stemmen op de eisen van textielbedrijven en modemerken.

Vraag- en aanbodkloof overbruggen

SCIRT zal oplossingen ontwikkelen om systemische innovatie naar een meer circulair modesysteem te ondersteunen en deze vraag-aanbodkloof te overbruggen.

Om de vraagzijde van de vergelijking aan te pakken, zal SCIRT een compleet textiel-naar-textiel recyclingsysteem demonstreren voor afgedankte kleding. Daarbij zullen belanghebbenden in de hele waardeketen worden betrokken. De nadruk ligt op de recycling van natuurlijke en synthetische vezels, evenals vezelmengsels.

Met de steun van technische partners en onderzoeksinstituten zullen kledingmerken Decathlon, Petit Bateau, Bel & Bo, HNST en Xandres zes verschillende representatieve soorten kleding ontwikkelen, prototypen en produceren met gebruik van post-consumer gerecyclede vezels. Deze omvatten formele en vrijetijdskleding, sportkleding, ondergoed en uniformen. Door dit streven zal SCIRT prioriteit geven aan kwaliteit en kosteneffectiviteit om het marktvertrouwen te waarborgen en de brede acceptatie van gerecyclede vezels na consumptie aan te moedigen.

EPR en True Cost

Vanuit een niet-technologisch perspectief zal SCIRT ondersteunende beleidsmaatregelen en instrumenten ontwikkelen om de transitie naar een circulair systeem voor kleding te vergemakkelijken. Dit omvat een raamwerk voor een eco-gemoduleerd Extended Producer Responsibility (EPR)-systeem en een True Cost Model om circulariteit te kwantificeren en de transparantie van de waardeketen te vergroten.

Er zal ook speciale aandacht worden besteed aan het consumentenperspectief: er zal een Citizen Lab worden ontwikkeld om burgers gedurende het hele project te betrekken bij het begrijpen van de percepties, motivaties en emoties die hun gedrag bepalen met betrekking tot de aankoop en verwijdering van textiel.

Projectpartners

In de komende drie jaar zullen SCIRT-projectpartners werken aan het overwinnen van de huidige technologische, economische, sociaaleconomische en regelgevende belemmeringen waarmee textielrecycling wordt geconfronteerd om een ​​echte, duurzame circulaire mode-economie te bereiken.

Volgende organisatie zijn betrokken bij SCIRT:

  • Fashion companies: Bel&Bo, HNST, Decathlon, Xandres, Petit Bateau
  • Research organisations: VITO, CETI, Prospex Institute
  • Universities: BOKU, TU Wien, ESTIA
  • Industry players: Altex, AVS, Valvan
  • SMEs: Circular.fashion, FFact
  • Non-profit organisations: Flanders DC, IID-SII