Reynaers Aluminium drukt CO2-uitstoot met ambitieus mobiliteitsplan

Reynaers Aluminium maakte gebruik van subsidies om een ambitieus mobiliteitsplan te ontwikkelen. Het bedrijf streeft naar een verviervoudiging van het aantal fietsende werknemers op 4 jaar tijd. De CO2-uitstoot moet hierdoor fors dalen.

Reynaers Aluminium in Duffel wil een bijdrage leveren aan een duurzamere en gezondere maatschappij. Aangezien functionele verplaatsingen verantwoordelijk zijn voor een stevige portie CO2-uitstoot, deed het bedrijf een beroep op de gratis dienstverlening van het Provinciaal Mobiliteitspunt Antwerpen om het woon-werkverkeer van haar 333 werknemers in kaart te brengen.

Mobiscan

De uitgevoerde mobiscan (analyse van de mobiliteitsproblematiek) mondde uit in een multimodaal mobiliteitsplan en toonde o.a. een groot fietspotentieel aan. Naast het promoten van het openbaar vervoer en carpoolen, zet de werkgever voortaan resoluut in op fietsen.

"Wie kiest om de helft van alle werkdagen met de fiets naar het werk te rijden, krijgt daarvoor een splinternieuwe fiets. Wie met de bus of trein naar het werk komt, krijgt naast een gratis abonnement ook een vouwfiets. Werknemers die meer dan 15 kilometer moeten afleggen, kunnen gebruikmaken van een elektrische fiets. Ook wie een bedrijfswagen heeft, kan dit engagement aangaan”, vertelt Facility Director Karin Reynaers.

Gepersonaliseerde fietsen

Reynaers Aluminium koos voor gepersonaliseerde leasefietsen van het Werkmmaat in Lier. Onderhoud en herstelling van de bedrijfsfietsen gebeuren op de site van Reynaers. Ook de werknemers die ervoor kiezen om hun eigen fiets te gebruiken, kunnen een beroep doen op de hersteldienst.

“Wie het fietsengagement aangaat, kan rekenen op een vervangfiets en een interventiedienst. Het aangepaste badgesysteem registreert automatisch de fietsdagen en de daaraan gekoppelde fietsvergoeding. Zo vermijden we extra administratie,” legt Karin Reynaers uit.

Verviervoudiging op 4 jaar

Veiligheid wordt niet vergeten: Reynaers investeert in kwalitatieve, overdekte en beveiligde fietsenstallingen en voorziet daarnaast voor elke fietser een fluohesje, een helm en een regenjas, telkens voorzien van het bedrijfslogo. Wie dat wenst, krijgt een kinderzitje. De aangestelde mobiliteitscoördinator fungeert als persoonlijk aanspreekpunt en informeert en sensibiliseert de werknemers via regelmatige en herkenbare campagnes.

Karin Reynaers: “Met dit uitgebreide maar goed doordachte actiepakket streven we ernaar om het aantal fietsers op 4 jaar tijd te verviervoudigen. Ons uiteindelijke doel: dat de helft van onze werknemers de fiets gebruikt voor zijn woon-werkverplaatsing.”

Pendelfonds

Reynaers Aluminium diende een aanvraag in bij het Vlaamse Pendelfonds en ontvangt nu subsidies voor de realisatie van hun ambitieuze mobiliteitsplan.