Onderzoeksrapport: Financiering van de circulaire economie

Recyclagebedrijf vergoedt herbruikbare cartridges en afgedankte ICT-materiaal

Op vakantie in Italië hoorde Mike Van der Weyde dat cartridges inzamelen niet alleen duurzaam is, maar ook rendabel kan zijn.

In 2001 startte hij vanuit zijn garage Recyca in bijberoep. Vijftien jaar  later gebeurt de inzameling in een groot magazijn, telt het bedrijf 23 vaste medewerkers, en biedt het ook in Nederland en Frankrijk zijn duurzame diensten aan.

“Naast herbruikbare cartridges en toners vergoeden we bedrijven nu ook voor de meeste afgedankte ICT-materialen”, vertelt partner Tom Nuyts.

“Met Recyca willen we op een goede manier een positieve bijdrage leveren. Je moet weten dat in onze sector slechts acht procent gerecycleerd wordt. Dat is om te wenen. We halen daarom de herbruikbare cartridges en het klein afgedankt ICT-materiaal gratis op bij bedrijven. We vergoeden hen hiervoor. Ze mogen zelf kiezen of ze de opbrengst houden of doneren aan een goed doel.”

Snelle groei

“We blijven onze diensten elke dag ontwikkelen. Zelf ben ik er twee jaar geleden bijgekomen. Ik was eerder bankier van dit bedrijf. Nu zorg ik mee voor de verdere professionalisering.

Zo leek het mij aangewezen om onze diensten uit te breiden. Eerst recycleerden we enkel cartridges, toners en inktjets. Maar klanten hadden ook klein ICT-materiaal staan. Daar hebben we verder onderzoek naar gedaan; we werden dan ook  Recupel partner. We onderhouden een goede relatie met hen. Sinds drie jaar halen we nu ook bepaald ICT-materiaal op..

Family box

“Onder het goedkeurend oog van Recupel ontwikkelden we een doos, waarvoor we een Febem-award kregen. De Family Box is een inzameldoos voor bijvoorbeeld jeugdverenigingen of scholen. Gsm’s, inktpatronen, kabels, moederborden, tablets mogen allemaal ingezameld worden. We vergoeden hen per doos.

We moeten dit initiatief nog wel verder in de markt zetten. Meer en meer mensen zijn zich van de noodzaak bewust, maar we moeten gezinnen nog meer tot inzamelen aanzetten. Samen denken we na hoe we via familieleden aan materialen kunnen geraken. Het is een leerproces met vallen en opstaan. Je moet de juiste mensen vinden die achter de inzameling willen staan.”

Recyclageproces

“We hebben onze hoofdzetel in Westmalle. Het ingezameld materiaal van België, Nederland en Frankrijk komt allemaal hier terecht. Per honderd cartridges kunnen we er gemiddeld zestig recycleren. Die komen terug in de verkoop nadat andere bedrijven ze kuisen en vullen. Een heel deel is ook stuk, afgebroken, of te oud. Die laten we verwerken door een bedrijf met een shredderinstallatie die ze verwerkt tot herbruikbare grondstoffen. De installatie is de grootste van West-Europa, trouwens. Het bedrijf zit om de hoek, dus qua ecologische voetafdruk is dat bijzonder gunstig.

De logistiek van de ophaling? We sturen lichte vrachtwagens op de baan. Gelukkig kunnen we rekenen op een goed team dat dag in dag uit de beste planning opmaakt. Een keer per week komen de vrachtwagens naar hier.”

“Of we de logistiek willen verduurzamen? Daar denken we zeker aan, maar we blijven een kmo. We hebben zelf weinig voertuigen, want de ophaling gebeurt in onderaanneming. De enige vrachtwagen die we bezitten, proberen we op termijn ecologisch te vervangen.

Sowieso zetten we in op procesoptimalisatie. We halen nu al de normen die pas binnen twee jaar van toepassing zijn. We hopen om heel de kring te kunnen sluiten op termijn. Dat proces is in volle evolutie. We zijn een van de eerste in onze sector die het KwaliteitBorgingsSysteem van de OVAM hebben gehaald.”

Ondersteuning goede doelen

“We proberen ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen door verenigingen en scholen aan te moedigen om de materialen in te zamelen. Het brengt meer op dan bijvoorbeeld een pannenkoekenslag. Bovendien doe je iets voor het milieu.

Ik ben er ook zeker van dat mensen thuis makkelijk 25 kg aan afgedankt materiaal hebben liggen. Maar hoe geraken wij eraan? Dat houdt ons bezig. We willen de eindgebruiker motiveren en individueel iets bijbrengen.

De opbrengst kunnen ze doneren aan een goed doel. Een school in de buurt zamelde onlangs 2,5 ton in. De cheque ging naar Kom op tegen Kanker. We  namen ook  Cartridge4KiKa over. Zodoende kunnen Nederlandse klanten ervoor kiezen om hun opbrengst te doneren aan een goed doel. Alle opbrengsten zijn bestemd voor onderzoek naar kinderkanker.”

Internationaal uitbreiden

“In België zijn we mogelijk de enige die drie vergunningen haalde voor de drie gewesten. We vinden de ISO-certificaten die we behaalden belangrijk omdat het voor ons een gezonde manier van werken is. We doen dat niet omdat klanten dit verlangen.

Het verschil met Nederland en Frankrijk? We hebben zestien zelfstandigen die actief zijn in Frankrijk. Daar haalden we alle Franse normen. De ophalingen gebeuren per arrondissement. De hoeveelheid is wel kleiner, want Franse bedrijven werken anders. Ze staan verder. Ze zijn echt blij dat ze die materialen kunnen recycleren.

In Nederland kochten we een bedrijf over. Daar is de mentaliteit toch anders. De helft van onze klanten schenkt de opbrengst aan goede doelen. Ze lijken mij veel meer sociaal geëngageerd.”