Logistiek en transport: een beetje minder slecht is niet goed genoeg

Klimaatvriendelijk werken wordt cruciaal voor de logistieke bedrijven. Maar dat volstaat niet. Net zo essentieel, is een strategie die (een deel van) de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) integreert.

Dat zijn de conclusies van de Summit die het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vorig najaar organiseerde.

VIL bezorgt de logistieke sector via zijn tweejaarlijkse Summit nieuwe inzichten rond specifieke thema's. De VIL-Summit zet ook aan tot reflectie. Deze keer was het thema 'Zero Emission Logistics'.

Gedaan met groei

Nic Balthazar maakte duidelijk dat de opwarming van de aarde dramatische gevolgen heeft voor mens en maatschappij. Transport en logistiek blijkt de enige sector die de CO2-emissies niet omlaag krijgt. “Er bestaan oplossingen, maar alles moet veranderen. Een beetje minder slecht is niet genoeg”, zei hij.

Professor milieu-economie Brent Bleys ging nog verder. Hij stelde de groei zelf in vraag. De technologie compenseert de toename van de CO2-emissies niet. De economie zal tegen 2050 radicaal anders moeten zijn. Hij zal de focus op levenskwaliteit moeten leggen; niet langer op jobs en groei.

Een belangrijke rol voor de SDG's

Sophie Ponte van het Smart Freight Center zag het minder radicaal. Volgens haar zijn er meer olifanten in de kamer. “Het klimaat is slechts een deel van het probleem. De sector is onderhevig aan drie uitdagingen: globalisering, digitalisering en duurzaamheid. Daarom zullen de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties een referentiekader voor de bedrijven worden.”

De 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) zullen de komende jaren hun stempel drukken op de bedrijven. Volgens Gert Bervoets, CEO van H.Essers zullen de banken daarbij een belangrijke rol spelen.. “Ze zullen duurzaamheid stimuleren door enkel bedrijven te financieren die duurzaam werken. De bedrijven zullen op het vlak van duurzaamheid naar de banken toe moeten rapporteren”, voorspelde hij. De SDG’s zullen daarbij de maatstaf zijn.

Een ander kapitalisme

De belangrijkse boodschap die de deelnemers hebben meegekregen? Elke onderneming moet bewust zijn van haar maatschappelijke rol en duurzaamheid – in de brede zin – integreren in haar business model.

Of met de woorden van keynote speaker Jan Peter Balkenende (ex-premier van Nederland en nu voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition):: “Om de SDG’s te bereiken hebben we een ander kapitalisme nodig, dat meer moreel en inclusief is. Naast economische waarde dienen bedrijven ook maatschappelijke waarde te creëren.”