ISO 50001 voor energiebeheer is vernieuwd

In de zomer van 2018 werd ISO 50001 herzien.  De nieuwe versie geeft een meer prominente rol aan het topmanagement, omdat het voor de verbetering van de energie-efficiëntie belangrijk is om een ​​verandering in de organisatiecultuur door te voeren. 

Speerpunt in de wereldwijde agenda voor klimaatverandering

Het energiegebruik blijft toenemen. Vooral het energiegebruik op basis van fossiele brandstoffen draagt ​​voor bijna 60% bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Tegelijkertijd hebben meer dan een miljard mensen nog steeds geen toegang tot elektriciteit. Ze zijn veel meer genoodzaakt om op schadelijke, vervuilende energiebronnen beroep te doen. Het is daarom geen verrassing dat het aanpakken van de uitdagingen op het gebied van energie-efficiëntie en klimaatverandering een essentieel onderdeel vormt van de 17 doelstellingen voor duurzame ontwikkeling in de Agenda 2030 van de Verenigde Naties.

Sinds 2011 biedt ISO 50001 een kader voor het beheren van energieprestaties en het aanpakken van energiekosten, terwijl het protocol bedrijven helpt om hun milieueffecten te verminderen om te voldoen aan emissiereductiedoelstellingen.

Topmanagement als voorhoede 

Nu ISO 50001 is herzien, kan het nog effectiever de energie-uitdagingen van de wereld aangaan. Roland Risser, voorzitter van de ISO-technische commissie die de norm heeft ontwikkeld, zei dat de nieuwe versie beschikt over bijgewerkte termen en definities van bepaalde energieprestatieconcepten.

"Er is ook een sterkere klemtoon op de rol van het topmanagement, omdat het belangrijk is om een ​​verandering in de organisatiecultuur door te voeren," legde hij uit op de presentatie van de vernieuwde ISO-norm. "Het is nu ook afgestemd op de ISO-vereisten voor managementsysteemnormen, waardoor het eenvoudiger is om te integreren in de bestaande managementsystemen van een organisatie."

Het kan worden gekocht bij uw nationale ISO-lid of via de ISO-winkel.