HR-bedrijf helpt kansarmen richting arbeidsmarkt

SD Worx, een HR-bedrijf gespecialiseerd in Payroll, HR en Tax & Legal, bewandelt al geruime tijd het pad van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Eerst met kleine stapjes in buurtwerking, nu met een duidelijke focus op kansarmen en diversiteit. Ondertussen hebben ze ook oog voor een groener wagenpark, duurzaam bouwen en gezonde medewerkers.

“Klanten zien we dan weer eerder als partners. Het hoort bij onze langetermijnvisie”, aldus Anne-Marie Cootjans, Chief Corporate Services Officer bij SD Worx.

Anne-Marie Cootjans werkt sinds 1988 bij SD Worx. Zij zag het bedrijf een enorme mvo-evolutie meemaken.

“In het begin hadden we alleen aandacht voor buurtwerking. Ons hoofdkantoor in Antwerpen lag niet bepaald in een evidente buurt, namelijk het schipperskwartier. Toch hebben we vanaf het begin de bewoners bij het bedrijf betrokken. Samen met de stad Antwerpen bekeken we hoe we de buurt konden opwaarderen. We besloten om een sociaal bedrijfsrestaurant te openen in ons kantoorgebouw. Das was nog voor het MAS (Museum Aan de Stroom) er stond. Wij zijn trouwens een van de vier grote sponsors van het museum.”

Bewuste aandacht voor kansarmen

“Sinds vijftien jaar focussen we bewust op trajecten om kansarmen op de arbeidsmarkt te krijgen. Vaak ging het om korte trajecten. Dat heeft heel lang heel goed gegaan, maar we willen een bredere spreiding en meer impact realiseren. Daarom werken we per regio met één of twee partners die we zowel financieel als inhoudelijk steunen. Op die manier helpen we allemaal samen kwetsbare mensen op een goede manier op de arbeidsmarkt.

Hoe? Door ze gepaste opleidingen te geven en ze vooral geboeid te houden. We hebben zo SD Worx for Society opgericht. Met dit initiatief willen we maatschappelijk verantwoord ondernemen bevorderen, vooral op het ruime domein van human resources management. Het is een wetenschappelijk kenniscentrum waarmee we kennisuitwisseling stimuleren tussen alle stakeholders.”

Samenwerking met KdG rond diversiteitsproject

SD Worx wil ook verder haar maatschappelijke rol opnemen. Daarom sloegen ze de handen in elkaar met Karel de Grote Hogeschool (KdG).

“We merkten dat nieuwe Vlamingen niet gemakkelijk instromen in het hoger onderwijs. KdG is met een projectvoorstel gekomen om hieraan iets te doen. We hebben dit inhoudelijk en financieel mee ondersteund.

Het project bestaat uit drie trajecten. We zorgen ten eerste voor een hogere instroom naar het hoger onderwijs, bijvoorbeeld met een schrijfactie van eerstejaars hogeschoolstudenten die een brief sturen naar laatstejaars studenten in het middelbaar. Ze schrijven over waarom ze kozen om te studeren en hoe ze dit doen. Zo stimuleren we een doorstroom naar het hoger onderwijs.

We laten studenten nadenken over hoe het onderwijssysteem kan verbeteren. De conclusies delen we met beleidsmakers.

Als laatste helpen we de weg te vinden naar de arbeidsmarkt.

Het traject loopt twee jaar en krijgt waarschijnlijk navolging.”

Langetermijnvisie over de hele lijn

Naast de aandacht voor mensen vergeet SD Worx ook planet en profit niet uit het oog.

“De aandacht die we besteden aan de people-kant, moet uiteraard bijdragen tot onze business. We proberen altijd een langetermijnvisie voor ogen te houden. Daarom bekijken we klanten als partners. We proberen er een evenwichtige relatie mee uit te bouwen.

Op milieugebied proberen we onze footprint zo laag mogelijk te houden. We lieten onze energiefacturen grondig analyseren en koppelden hieraan een aantal besparingsacties. Het effect zien we ook op de factuur. Daarnaast is ons wagenpark nu veel groener. De nieuwe auto’s stoten veel minder CO2 uit en stilaan maken we de stap naar elektrische en hybride auto’s. Ook duurzaam bouwen staat op onze agenda. Het voorbeeld daarvan is ons Kennedy-gebouw in Kortrijk.

En de gezondheid van onze medewerkers? Dat spreekt voor zich. We hebben eigen fitnessfaciliteiten en stimuleren onze medewerkers om deel te nemen aan externe sportevenementen, zoals Levensloop en Kom op tegen Kanker.”