GRI conferentie 2013: de belangrijkste conclusies

Vorige week bliezen duurzaamheidsspecialisten over de hele wereld verzamelen in Amsterdam voor de Global GRI Conference 2013 on Sustainability and Reporting. Tijdens deze driedaagse presenteerde het GRI-team (Global Reporting Initiative) met trots de nieuwe en langverwachte G4-richtlijnen voor duurzaamheidsverslaggeving.

MVO Vlaanderen was aanwezig en zet voor u de belangrijkste bevindingen van G4 op een rijtje:

  • Focus op materialiteit: tijdens de conferentie werd duidelijk dat bedrijven en organisaties meer focus moeten leggen op thema’s die materieel (relevant) zijn voor hun organisatie. Het duurzaamheidsverslag moet een weerspiegeling zijn van een voorafgaande materialiteitsoefening, zonder daarbij thema’s te weren waar de organisatie zelf geen volledige controle over heeft. Niet-materiële informatie moet uit de verslagen gehaald worden, zodat de lezer een helder beeld krijgt. De focus op materialiteit in de G4-richtlijnen zal er eveneens voor zorgen dat rapporterende organisaties eerst nadenken over hun MVO-strategie en duidelijke duurzame objectieven vastleggen. Het duurzaamheidsverslag als puur commercieel middel wordt zo vermeden.
  • De trend naar geïntegreerde rapportering is een feit, maar in dit stadium is het zeker nog nuttig om een duurzaamheidsverslag naast een geïntegreerd rapport te publiceren. De geviseerde stakeholders zijn namelijk verschillend en dus ook de communicatiekanalen.
  • Nieuwe en langverwachte topics zijn nu, uitgewerkt in verschillende indicatoren, onderdeel van de GRI richtlijn, waaronder bestuur, vergoedingen, ethiek & integriteit, productieketen, anticorruptie en mensenrechten.
  • Wegvallen van applicatieniveau’s (A, B, C): het draait niet rond competitie tussen organisaties (A is niet perse beter dan B), maar wel rond communicatie met stakeholders over ‘waarom’ en ‘hoe’ de organisatie haar keuzes maakt en in welke mate deze duurzaam en verantwoord zijn. Er zijn nu twee opties om een GRI duurzaamheidsverslag uit te brengen: Core en Comprehensive. Core verslagen omvatten de meerderheid van de standaard disclosures en een minimum van één relevante indicator per materieel aspect. Comprehensive verslagen omvatten alle standaard disclosures en alle relevante indicatoren per materieel aspect. Beide opties zijn mogelijk voor alle types organisaties, onafhankelijk van de sector, grootte of locatie.
  • De G4 is (beter) gekoppeld aan andere internationale richtkaders, waaronder het IIRC, ISO, OECD, GHG en UN Global Compact.

Enkele specifiekere wijzigingen aan de GRI richtlijn voor duurzaamheidsverslaggeving:

  • De scope kan nu verschillen doorheen de productieketen, afhankelijk van de materialiteit.
  • Nieuwe structuur van de richtlijn, bestaande uit 2 documenten; de Reporting Principles & Standard Disclosures (‘wat’) en de Implementation Manual (‘hoe’).
  • Externe verificatie is aan te raden maar niet verplicht. De verificatie zal zich ook meer moeten focussen op de identificatie van materiële topics.
  • G4 online: het GRI-team zal een online G4-platform ontwikkelen waar organisaties hun ervaringen, bedenkingen en vragen met elkaar kunnen delen, zoals bijvoorbeeld “friends of the EN12 group” op Facebook.

Het belangrijkste doel van de G4 is dat organisaties rapporten publiceren die relevante informatie bevatten en dat deze rapporten een leidraad voor structurele verandering zijn, binnen en buiten de organisatie. De verwachting is dat we – door de focus op materialiteit - kortere en meer dynamische verslagen zullen zien verschijnen.

Suggesties hiervoor zijn:

  • Publiceer kernachtige rapporten gericht aan een breed publiek en gebruik hyperlinks om door te verwijzen naar gedetailleerde informatie voor specifieke doelgroepen;
  • Gebruik praktijkvoorbeelden om specifieke dimensies van materiële thema’s te belichten en waar deze relevant zijn: voor bepaalde delen van de productieketen, bepaalde leveranciers, landen…

Vanaf 2015 zal de GRI G3.1 niet meer toepasbaar zijn en moet de volledige omschakeling naar G4 een feit zijn.

Marie-Laure Moens de Hase
Foto: globalreporting.org