Europese wedstrijd voor innovatie oplossingen groene steden

Het Forum of Young Global Leaders of the World Economic Forum lanceerde de Europe wedstrijd ‘IoT voor Groenere Steden’.

Doel: het vinden en ontwikkelen van innovatieve technologieën op basis van het Internet of Things (IoT) en andere IT-innovaties. Deze moeten daarbij gemakkelijk in huizen, gebouwen en steden ingevoerd kunnen worden. De CO2-uitstoot zou hierdoor verminderen en de luchtkwaliteit plaatselijk verbeteren.

De wedstrijd staat open voor elk klein team. Deelnemen kan tot 22 maart 2017.

Uit de kandidaten selecteert de organisator vijftien finalisten. Zij krijgen de mogelijkheid om hun idee aan een jury van deskundigen voor te stellen.

Deze jury bestaat uit een scala van Europese bedrijven en publieke stakeholders, waaronder de Europese Unie en het World Economic Forum.

Het winnende team van elke categorie krijgt gedurende zes maanden bijkomende technische ondersteuning. Daarnaast krijgen ze visibiliteit binnen de netwerken van de partners en 10.000 euro aan prijzen.

Drie wedstrijdcategorieën

De wedstrijd bestaat uit drie categorieën:

  • intelligente toepassingen voor huishoudens
  • energie-efficiënte gebouwen
  • duurzame mobiliteit in een stedelijke omgeving.

De IT-gebaseerde innovaties moeten het potentieel gebruiken van het “Internet of Things” (IoT): het opkomende netwerk dat gebruikmaakt van verbonden intelligente apparaten. Ze moeten de uitdagingen zoals de klimaatverandering beter kunnen begrijpen en aanpakken.

Ondersteuning door partners

De wedstrijd wordt naast de Young Global Leaders of the World Economic Forum ook gefaciliteerd door:

  • ENGIE
  • het Centre for Carbon Measurement of the UK National Physical Laboratory
  • Climate-KIC
  • EnergyVille – een Europees onderzoekscentrum dat zich focust op energie-efficiënte gebouwen en intelligente netwerken voor een duurzame stedelijke omgeving.

Isabelle Kocher, ENGIE CEO, zegt: “Samen met onze partners zijn we ten volle geëngageerd om voor het tweede jaar op rij een wereldinitiatief van de Young Global Leaders te steunen. Binnen ENGIE geloven we in een 3D revolutie van de energiewereld, die gedecentraliseerder, koolstofarmer en gedigitaliseerd is. In dat kader zullen op nieuwe data gebaseerde oplossingen en IoT een beter gebruik van energie triggeren met een positieve impact op het milieu.”

Belangrijkste fases van de wedstrijd

  • Online inschrijving van de teams tot 22 maart 2017.
  • Selectie en publicatie van de 15 beste ideeën op 4 april.
  • Een tweedaags event in Brussel op 15 mei voor de finalisten om hun pitch voor te bereiden die voorgesteld zal worden op 16 mei, gevolgd door de aankondiging van de winnaars.