Electronics Watch wil arbeidsomstandigheden verbeteren in elektronica industrie

Electronics Watch is een nieuw Europees initiatief dat maatschappelijk verantwoorde overheidsaankoop van ICT-hardware mogelijk maakt. Op de gelanceerde website vinden aankopende organisaties in de (semi)publieke sector en anderen geïnteresseerden informatie en handvatten om arbeidsomstandigheden in de wereldwijde elektronicasector te verbeteren

De elektronica-industrie is één van 's werelds snelst groeiende sectoren. Tussen 2013 en 2015 wordt een jaarlijkse groei van 7% verwacht. Maar ondanks een modern en schoon imago zijn de arbeidsomstandigheden in deze industrie vaak verschrikkelijk.

De (semi)publieke sector is grootaankoper van ICT-hardware. Het gaat hier om producten die vaak geproduceerd worden onder abominabele omstandigheden in lagelonenlanden in Azië of Latijns Amerika.

Gebrek aan sectorbreed initiatief

Volgens Elecronics Watch zijn Europese beleidsmakers en inkopers zich hier onvoldoende van bewust. Ook zijn er op dit moment weinig mogelijkheden om duurzaam aan te kopen en sociale voorwaarden effectief in te zetten. Er bestaat immers geen onafhankelijk, breed en geloofwaardig keteninitiatief in deze sector. Bedrijfsgestuurde audits voldoen niet meer als instrument om arbeidsrechtenschendingen aan te pakken.

Electronics Watch biedt organisaties in de (semi)publieke sector die ICT-hardware aankopen informatie en handvatten om hun aankoopmacht aan te wenden ter verbetering van arbeidsomstandigheden in de elektronicasector. Electronics Watch sluit aan bij vigerend Europees beleid en regelgeving op het gebied van duurzaam aankopen. Handen en voeten geven aan de sociale voorwaarden, daar gaat het om.

Electronics Watch is het geesteskind van zeven Europese ngo's. Op dit moment bevindt Electronics Watch zich in de oprichtingsfase. Met de pas gelanceerde website is al een belangrijke stap gezet.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
5 november 2013
Terug naar boven
Terug naar boven