Een zero waste café beginnen verbindt mensen

Begin dit jaar is het eerste 'zero waste' café in Brussel geopend. Tijdens de voorbereiding hebben Victoria Lavenne en Sandrine Belgrado veel gepraat met mensen op hun weg. En zijn ze ook een jaar in de horecasector gaan werken. De start van hun Boentje Café verbindt hen met tal van mensen, die belangrijk zijn voor het welslagen van hun onderneming. 

Zero waste café

De uitdaging is de moeite. Normaal zie jij horeca-uitbaters elke avond ettelijke vuilnisbakken of -containers op de stoep plaatsen. Daar willen beide dames van het Boentje Café niet aan meedoen. Zij zien oplossingen voor die uitdaging. Zo willen ze bijvoorbeeld compost maken met afval van de sapcentrifuge, of koffiedik hergebruiken in de champignonteelt. Ze willen ook hun afvalproductie beperken door wegwerp bekers te bannen en te werken met duurzame accessoires, zoals strootjes in inox, stoffen servetten of korting voor klanten die hun eigen beker meebrengen.

Ze serveren hun dranken in bokalen. Ze willen die ongebruikte bokalen die in elk huis voorkomen opnieuw gebruiken. Na de goedkeuring van het FAVV werken ze nu met een melkboer die melk kan leveren in glazen flessen, en met een koffiebrander die een systeem van statiegeld hanteert voor verpakkingen. Ook het menu is samengesteld met 'zero waste' ingrediënten. Als een ingrediënt niet te vinden is, dan bellen ze een leverancier die eveneens begaan is met een ecologische werkwijze. 

Werken in de horeca helpt

Na hun studies wilden ze dit café beginnen, maar noch rechten, noch economische wetenschappen leren je hoe je een lekkere cappuccino maakt! Ze hebben dan maar een jaar gewerkt in een tiental verschillende cafés om bij te leren. Zij zouden het iedereen aanraden om eerst een jaartje te werken in de sector waarin ze een eigen zaak willen starten.

Ze vonden het nuttig om te werken in de sector waarin ze een onderneming opstartten. Op basis van die ervaring zullen zij sommige fouten niet meer maken. Ze hebben geen schrik om andere fouten te maken, want daar kunnen ze dan weer van leren. Dit jaartje werken heeft hen ook de mogelijkheid geboden om voortdurend aan marktonderzoek te doen, om te gaan met klanten, te ontdekken wat er wel en niet functioneert, inzicht te krijgen in de prijsstelling. Bovendien heeft hun ervaring in de sector hen veel geloofwaardigheid opgeleverd bij de banken.

Praten helpt ook

Ze raden starters ook aan om zich te omringen met de juiste mensen. Zelf waren ze eerder terughoudend in het begin, omdat ze nog veel twijfels hadden over dit zeer uitdagende project. Door erover te praten, heeft het echter een nieuwe impuls gekregen. Je moet dus praten om begeleid te kunnen worden. Achteraf gezien denken ze dat hun kracht schuilde in het constant zoeken naar advies, waardoor ze zich met de juiste mensen konden omringen.

Via het nummer 1819 (voor kandidaat-ondernemers in Brussel) zijn ze terecht gekomen bij Solvay Entrepreneurs, dat deel uitmaakt van de Solvay Business School. Door gesprekken met coaches en andere jonge ondernemers hebben ze daar geleerd om een origineel en innoverend concept uit te werken, dat ook vanuit economisch oogpunt steek houdt. Ze werden ertoe aangezet om een sterk onderscheidend element te vinden. Ze zeiden ons: 'Doe iets bizar, iets buitengewoons'. Zij zijn binnen gegaan met het idee van een duurzaam café, en buiten gekomen met  de 'zero waste' café. 

Daar hadden ze horen spreken van Greenlab, een incubatorprogramma dat meer gericht is op duurzaamheid in de Brusselse regio. Alle thema's werden er steeds bekeken vanuit een duurzaam oogpunt. Dat alles heeft een heel nieuw en gunstig licht geworpen op hun project. Daar hebben ze bijvoorbeeld de meisjes van 'Fais-le toi-même!' leren kennen, die later hebben ingestaan voor de inrichting van het café. 

Daarna zijn ze bij het bedrijvencentrum 'Village Partenaire' gegaan. Daar kregen ze heel kwaliteitsvolle coaching bij het opstellen en becijferen van hun businessplan. Ze hebben 'Village Partenaire' ook de toestemming gegeven om hun café als voorbeeld te gebruiken om starters te inspireren.

De beste inspiratie krijg je heel zeker door daar ééns op café te gaan. Je kan beide dames aanspreken met je vragen over duurzaam ondernemen. Je kan er ook deelnemen aan heel wat evenementen en ateliers ter bevordering van een meer duurzame levensstijl. En dat allemaal bij een afvalvrij hapje en drankje!

Ben jij nieuwsgierig naar andere duurzaamheidsinitiatieven in de horeca, dan kan je hier je zoektocht starten.