Duurzaamheid bij de Belgische groenten- en fruitveilingen

De Belgische groente- en fruitveilingen zetten samen hun weg van duurzame ontwikkeling voort.

Twee jaar geleden lanceerden ze het collectief duurzaamheidskeurmerk Responsibly Fresh. Intussen hebben de vijf betrokken veilingen (Belgische Fruitveiling, BelOrta, Limburgse Tuinbouwveiling, REO Veiling en Veiling Hoogstraten) en hun aangesloten telers, hun inspanningen voortgezet. Onlangs meldde ook Veiling Haspengouw zich aan voor deelname aan Responsibly Fresh. De details van al die inspanningen werden gebundeld in het eerste Responsibly Fresh-duurzaamheidsrapport.

Wat springt er in het oog?

Responsibly Fresh spitste zich toe op vier thema’s: lage impact, biodiversiteit, nabijheid en voedingsspaarzaamheid. In de cyclus 2012-2013 behaalden de vijf initiële Responsibly Fresh-veilingen het certificaat voor het charter duurzaam ondernemen. Zij stelden in totaal 114 actiepunten op, waarvan er al 65% met succes zijn uitgevoerd. Het collectief dossier voor de producenten omvat 49 duurzaamheidscriteria. De maatregelen gaan van energie- en waterbesparende teelttechnieken, over IPM (Integrated Pest Management) naar specifieke voorzieningen voor het personeel, tot professionele opleidingen.

Naar aanleiding van de lancering van dit eerste duurzaamheidsverslag voor de sector, publiceren we graag de beschouwing van Piet Vanthemsche (voorzitter van de Boerenbond) over duurzame ontwikkeling in de landbouwsector en het belang van de collectieve inspanning.

Bron: https://www.boerenbond.be/