Coöperatie Alterfin bereikt 30 miljoen euro maatschappelijk kapitaal

De Belgische coöperatie Alterfin heeft de kaap van 30 miljoen euro kapitaal overschreden, een verdubbeling op tweeënhalf jaar tijd. Daarmee bewijst Alterfin dat ethische investeringen die sociaal en financieel rendement combineren het zeer goed doen bij particuliere beleggers.
 

Niet alleen het kapitaal, maar ook het aantal vennoten van Alterfin blijft groeien. In 2013 verwelkomde Alterfin al 381 nieuwe aandeelhouders, een stijging met 11%. Alterfin telt nu in totaal 3.775 vennoten, waarvan 95% particulieren.

Door in te tekenen op aandelen van Alterfin brengen de vennoten kapitaal bijeen. Met dit kapitaal kan Alterfin haar sociale missie vervullen en kredieten verstrekken aan microfinancieringsinstellingen en verenigingen van kleine boeren in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Bovendien keert Alterfin sinds 2000 jaarlijks een dividend uit. In de afgelopen vijf jaar lag het dividend tussen 3,35 en 4%.

Eerlijke handel

Met het verzamelde kapitaal kan Alterfin haar partners verder financieren en investeren in nieuwe microfinanciersinstellingen en boerenorganisaties in het Zuiden, hoofdzakelijk actief in de eerlijke handel. “Zo slagen we er bijvoorbeeld in om Terral, een organisatie die rijst behandelt en verhandelt in Senegal, te financieren”, valt te lezen op de website.

Ethisch alternatief voor traditionele banken

Volgens Alterfin kan de sterke groei van het ledenaantal onder andere worden verklaard "door de zoektocht naar een rendabel en ethisch alternatief voor de traditionele banken, evenals het fiscale voordeel waarvan particuliere vennoten kunnen genieten", schrijft HLN.be. Een verklaring die overigens ook kan gelden voor New B, de alternatieve coöperatieve bank in oprichting, die op 48 uur haar doelstelling van 10.000 coöperanten haalde.