Circulaire gevelstenen maakt circulair bouwen eenvoudiger (en sneller)

Facadeclick is een Vlaams-Brabants bedrijf dat een circulaire oplossing vond voor de traditionele gevelsteen. Met een circulaire gevelsteen gaat het bouwen van een baksteengevel veel eenvoudiger. En sneller.

“Dankzij ons eenvoudig kliksysteem kan een bouwbedrijf ook minder ervaren metselaars aanwerven”, vertelt vertegenwoordiger Jasper Vandenbempt.

Het idee om bouwstenen in elkaar te klikken groeide in 2016 uit de huidige bouwproblematiek. “Nu wordt er vaak gewerkt met voegloze gevels. Deze zijn erg populair, maar ze vormen een technische uitdaging waarvoor je een vakman nodig hebt. Dankzij ons eenvoudig kliksysteem kan een bouwbedrijf ook minder ervaren metselaars aanwerven.”

Impact op totale materialenverbruik

Daarnaast heeft de bouwsector een grote impact op het totale materialenverbruik in de wereld: meer dan een derde van ons afval komt uit de bouw. “Daarom is circulair bouwen heel zinvol. De principes van circulair bouwen zijn dezelfde als die van de circulaire economie: materialen zoveel mogelijk hergebruiken en recycleren met een zo hoog mogelijk waardebehoud en een minimale ecologische voetafdruk. Daarom ontwierpen wij ons product volledig volgens de circulaire principes. En zochten wij onze productie partners zorgvuldig uit. Mét oog voor zo laag mogelijke ecologische impact.”

Facadeclick is dus volledig circulair. De gevel kan na levensduur volledig gedemonteerd en herbruikt worden.

Zo creëren we de mogelijkheid om het bouwafval stevig te verkleinen. Nieuwe productie is niet nodig. Dit heeft een positieve impact op de grondstofvoorraden en de CO2-uitstoot.

Milieuvriendelijke isolatie

Voor de productie van de kunststof gebruikt Facedeclick groene stroom. "Maar ook voor de isolatie zochten we naar milieubewustere en technisch betere alternatieven. We zijn in zee gegaan met Termokomfort. Hierdoor kunnen we bio-ecologische isolatie aanbieden die volledig van biologisch afval uit de suikerindustrie is vervaardigd. Maar ook een EPS-isolatie die uit recyclagemateriaal geproduceerd wordt.”

“Enerzijds hebben we het product volledig ontwikkeld om zo duurzaam mogelijk te zijn. Anderzijds proberen we dit ook op een zo sociaal verantwoord mogelijke manier in de markt te zetten. Zo hebben we een samenwerking opgezet met Levanto, een aannemer in de sociale economie. Gezien het systeem zeer toegankelijk is vanwege de lage moeilijkheidsgraad, was dit het ideale product om aan de sociale economie te koppelen.

Concurrentieel in prijs is vereiste

Wat Facedeclick de afgelopen jaren gezien heeft? Dat een product concurrentieel in prijs moet zijn om ingang tot de markt te kennen. “Een product dat ecologisch verantwoord maar toch beduidend duurder is, zal uiteindelijk uit de boot vallen.”

“In eerste instantie focussen wij ons op dit ogenblik op de commercialisatie van Facadeclick in de publieke sector in samenwerking met de sociale economie. Vervolgens willen we grotere projectontwikkelaars, bouwheren, aannemers bereiken.

In een verdere stap zullen we dan construclick op punt stellen. Dit is het bouwen van een draagmuur via traditionele betonblokken, maar in plaats van te werken met mortel of lijm worden deze blokken in elkaar geklikt. Dankzij dit Construclick-product is het mogelijk om circulair te bouwen. En kostprijsefficiënt, met name omdat het sneller werkt, het zonder specifieke skills kan toegepast worden, en het weeronafhankelijk kan verwerkt worden. “