werknemers in veiligheidskledij

Bedrijfskleding wassen zonder water

Initial, marktleider in sanitaire dienstverlening en bedrijfskleding, introduceert als eerste in Europa het ‘wassen zonder water’ voor bedrijfskleding. Hiervoor nemen ze vanaf april een nieuwe en revolutionaire machine in gebruik die de kledij wast met vloeibare koolstofdioxide (LCO2).

De innovatieve techniek die de wasserij in Lokeren gebruikt is beter voor de levensduur van bedrijfskleding, de gezondheid van werknemers en het milieu.

Gezondere werksituatie

Het wassen zonder water met LCO2 doet de vezels van kleding niet zwellen. Hierdoor slijt de kleding minder, krimpt ze niet en is er geen negatief effect op de kleur.

Drogen van de kleding is niet nodig. De kleding droogt meteen wanneer de LCO2 weer zijn gasvorm krijgt bij het verminderen van de druk in de wasmachine.

Hogere ontsmettingswaarde

Dit nieuwe wasproces heeft een veel hogere ontsmettingswaarde. De wasmethode verwijdert 98 procent van de PAK’s (polyaromatische koolstoffen). Dat is veel meer dan bij het wassen met water. Niet onbelangrijk bij bedrijfskleding die wordt blootgesteld aan chemische verontreiniging, zoals brandweerkleding of kleding die in de zware industrie gedragen wordt.

Duurzaam?

Wassen met LCO2 is minder belastend voor het milieu aangezien er geen water bij komt kijken. Per wasbeurt is er bovendien een energiebesparing van zestig procent ten opzichte van een klassieke machine. De gebruikte LCO2 is daarnaast voor 98 procent herbruikbaar voor een volgende wasbeurt.

De leverancier van de machine: “De veiligheid van werknemers heeft de hoogste prioriteit, vooral als het gaat om besmette of mogelijk giftige kleding. De machine beschikt over een nieuwe doorlatende filtervorm om blootstelling van werknemers aan verontreinigde stoffen te voorkomen en deze op te vangen.

Naast de sociale en milieu-gerelateerde voordelen van koolstofdioxide in vergelijking met water, biedt deze oplossing gebruikers ook zekerheid, gezondheid, werknemerveiligheid en uiteindelijk ook betere prestaties.”

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
14 april 2016
Terug naar boven
Terug naar boven