Auto- en papierfabrikant wisselen energiestromen uit voor CO2-reductie

CO2

Op 18 oktober namen autofabrikant Volvo Car en papierfabrikant Stora Enso een gezamenlijk warmtenet in gebruik. Het betreft een pijpleiding tussen hun productiesites in Gent. De ontwikkeling duurde twee jaar.

Het gebruik van dit warmtenet betekent een besparing van 15.000 ton CO2 per jaar.

Het warmtenet zorgt voor een optimale uitwisseling van energiestromen tussen deze twee Scandinavische bedrijven. Volvo Cars vermindert zo aanzienlijk hun gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarmingsdoeleinden. De energiekost gaat ook naar beneden.

Stora Enso produceert jaarlijks 550.000 ton gerecycleerd papier voor drukwerk. Twee warmtekrachtkoppeling­centrales op basis van biomassa genereren stoom en elektriciteit voor hun productie­vestigingen.

Deze energie wordt nu gebruikt om water te verwarmen tot 125°C. Via een ondergrondse leiding gaat het water tot bij Volvo Car Gent. Daar loopt het warme water door een warmtewisselaar die het koelt tot 85°C om de Volvo-gebouwen en -spuitcabines op de gewenste temperatuur te brengen. Het afgekoelde water stroomt dan terug naar Stora Enso. Hier wordt het opnieuw opgewarmd.

Vermindering CO2-uitstoot met 40 procent

Eric Van Landeghem, managing director van Volvo Car Gent: “Dit warmtenetproject is een nieuw bewijs van Volvo’s engagement voor duurzaamheid. De daling van de CO2-uitstoot met 40 procent is een grote stap in de richting van klimaatneutrale productie; een van de ambities van Volvo Cars. Wij zijn zeer verheugd te kunnen samenwerken met Stora Enso en te kunnen rekenen op de steun van de Vlaamse Regering voor dit ambitieus project op lange termijn.”

Optimaal gebruik van middelen

Chris De Hollander, managing director van Stora Enso Langerbrugge NV: “De bouw van een industrieel warmtenet en de levering van externe groene energie aan Volvo Car Gent leidt tot een betere energiezuinigheid en een optimaal gebruik van onze middelen.

Het project kreeg financiële steun van de Vlaamse Regering. Zij kende een ecologiepremie toe van twee miljoen euro.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
25 november 2016
Terug naar boven
Terug naar boven