Alors, on change à Gand!

De campagne “SDG Voices” van de stad Gent werd geselecteerd door een onafhankelijke jury en erkend door de SDG Action Campaign van de Verenigde Naties voor zijn “uitzonderlijke en innovatieve bijdrage aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen”.

Het 'SDG Voice'-project van de stad Gent

De Stad Gent is één van de acht SDG-voices in België. Dat zijn organisaties die de Sustainable Development Goals (SDGs) van de VN de komende jaren bekend maken bij een zo breed mogelijk publiek. Daarom daagde Gent tussen februari en september 2017 vijf Belgische steden uit met een opdracht die gelinkt is aan de SDGs.

Gent nam deel aan vijf wedstrijden, waarin het telkens met één van vijf Belgische steden in competitie ging om het grootstt aantal inwoners te mobiliseren voor de uitvoering van de SDG’s in hun dagelijks leven via de ontwikkeling van een reeks van vijf concrete en competitieve uitdagingen(link is external):

  • “Eet massaal sociaal” (SDG 1.4)
    Onder het motto “Eet massaal sociaal” daagt Gent de stad Kortrijk uit om op 20 juni 2017 zoveel mogelijk nieuwe bezoekers naar de sociale restaurants te lokken. 
     
  • “Dagen Zonder Vlees” (SDG 2.4)
    Gent en Sint-Niklaas roepen hun burgers en personeelsleden op om van 1 maart tot 15 april mee te doen aan ‘Dagen Zonder Vlees’, een bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het doel is om zoveel mogelijk mensen gedurende 40 dagen minder vlees en vis te laten eten en op die manier zoveel mogelijk CO2 besparen. De stad die zijn ecologische voetafdruk het meest verkleint in verhouding tot het aantal inwoners, is de winnaar.
     
  • “Iedereen op de fiets” (SDG 3.9)
    Alle inwoners van Gent en Oostende worden uitgenodigd om iemand te leren fietsen, van een (klein)kind tot een buurvrouw/man, om zo de eigen stad te helpen aan de titel van grootste fietsstad. Welke stad als winnaar over de eindmeet fietst, zal bepaald worden door het aantal Gentenaars en Oostendenaren die leerden fietsen in de periode van 18 april tot en met 31 augustus 2017. Enkel wie zich liet registreren, werd in aanmerking genomen. 
     
  • “Lesmarathon” (SDG 4a)
    Op dinsdag 16 mei 2017 hebben leerlingen van het lager en het secundair onderwijs in Gent les gevolgd op 84 originele leslocaties-voor-één-dag les. Daar hebben ze les gekregen van een inspirerende leerkracht-voor-één-dag. In Luik vond later op het jaar ook een lesmarathon plaats. De stad met het hoogste aantal locaties is de winnaar en mag zich de meest wijze stad noemen.
     
  • “Iedereen Feminist” (SDG 5.5)
    Met de campagne “Iedereen feminist” roepen Genk en Gent alle burgers op om gendergelijkheid en empowerment voor vrouwen en meisjes te steunen. Iedereen kan feminist zijn. Jong of oud, man of vrouw, klein of groot. Vijftien dagen lang vind je zowel in Genk als in Gent een fotobooth op vaste locaties en momenten. Iedereen kan in het hokje plaatsnemen en een foto laten maken met de button “Iedereen feminist”. Of neem zelf een foto en deel die met #SDGGentGenk op sociale media. De stad die de meeste foto’s maakt, heeft gewonnen en mag zich de meest feministische stad noemen.

De prijs

De prijs werd woensdag 21 maart 2018, uitgereikt in het kader van het Global Festival of Action for Sustainable Development in Bonn, Duitsland. Dit evenement werd georganiseerd door de SDG Action Campaign van de Verenigde Naties met de steun van de FOD Ontwikkelingssamenwerking en het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De laureaten van de SDG Action Awards, en dus de stad Gent, werden uit meer dan 740 ingediende initiatieven gekozen.  Proficiat, mijnheer de burgemeester, en alle medewerkers en deelnemers aan alle uitdagingen. Waar is de trofee eigenlijk te bewonderen?

Ontdek meer over wat jouw gemeente- of stadsbestuur doet om het beleid op de SDGs af te stemmen. En hoe de SDGs ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid van uw lokale overheid in beeld kunnen brengen. 

Wie meer wil weten over de transitie in Gent naar een meer duurzame stad, vindt verschillende bronnen op de site van de Federale Raad voor Duurzame ontwikkeling. Daar staat ook een link naar een reportage van de RTBF onder de titel 'Alors, on change!'.