Reburg 2050: het circulaire bio-net

Wie heeft er nu nog niet van ‘circulaire economie’ gehoord? De meeste mensen kunnen wel bedenken dat het gaat om het sluiten van kringlopen. Maar wat houdt dit mooie concept eigenlijk in? Reburg 2050 biedt hulp om zich daarvan een voorstelling te maken. 

Reburg is een scenario over een circulaire stad in 2050. Met deze fictieve stad toont de Interdepartementale Werkgroep Bio-Economie aan hoe het leven in een circulaire economie eruit zou kunnen zien. De werkgroep van de Vlaamse overheid, bestaande uit diverse departementen én stakeholders uit het bedrijfsleven en het middenveld, is hiervoor enkele scenario’s aan het uitwerken, zoals bijvoorbeeld één over de waterkringloop, of een ander over circulair bouwen.
Dit artikel vertelt het verhaal van de biogebaseerde economie in de toekomst. Daarbij gaat geen takje of vezeltje verloren. Alles wordt via bioconvertors omgezet in nuttige materialen.


Biogebaseerde economie

De biogebaseerde economie duidt op de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa als grondstof: van ‘fossil based’ naar ‘bio based’. De toepassingen zijn bijvoorbeeld vulstoffen, chemicaliën, materialen, brandstoffen, elektriciteit en warmte. Het slim gebruik maken van biomassa (cascadering) is hierbij van belang. In dat opzicht vult de biogebaseerde economie de circulaire economie mooi aan: beide streven naar een maximaal waardebehoud van grondstoffen.


2040: kantelpunt

In het Reburg scenario is 2040 een kantelpunt. De voelbare impact van de klimaatverandering zou er in de jaren 2040 uiteindelijk toe leiden dat de economie en de maatschappij zo goed als onafhankelijk zijn geworden van fossiele grondstoffen. Die gedwongen transitie zou een enorme boost aan de biogebaseerde economie geven. Design for upycling zou een basisprincipe in de productieketens van na 2040 worden. Hierdoor wordt biomassa zeer lang in de keten gehouden en worden massale hoeveelheden koolstof opgeslagen in materialen en producten. Zo zou die biomassa tot een fundament van de economie kunnen uitgroeien. 

Hier kom je meer te weten over circulaire economie.

Wie bijkomende inspiratie wil opdoen kan een kijkje nemen bij projecten of doeners.