Zonnepanelen onder een heldere hemel

Kopers van een circulaire woning krijgen een jaar groene stroom cadeau

Met zijn radicaal duurzame, snelle en betaalbare bouwconcept maakt het Belgische bedrijf CIRCL, dat vorig jaar het levenslicht zag, circulair wonen toegankelijk voor het grote publiek. Om de cirkel helemaal rond te maken, slaat de bouwspecialist nu de handen ineen met die andere Belgische pionier in duurzaamheid: de groenestroomleverancier Bolt. Kopers van een CIRCL-woning krijgen tijdelijk een jaar lang gratis lokale groene stroom van Bolt.

Nauwelijks een jaar oud, maar al meer dan veertig woningen verkocht en nog veel meer in de pijplijn: CIRCL kan de vraag naar zijn innovatieve sleutel-op-de-deurconcept nauwelijks bijhouden. Door met het al even Belgische energieplatform Bolt in zee te gaan, maakt het bouwbedrijf de cirkel van duurzaam bouwen en wonen nu helemaal rond.

Duurzaam en betaalbaar

“Door als eerste in België circulaire sleutel-op-de-deurwoningen op maat aan te bieden voor marktconforme prijzen willen we circulair bouwen, waarbij materialen hergebruikt worden en hun waarde behouden, toegankelijk maken voor het grote publiek. Op termijn is een CIRCL-woning, door de bijzonder lage energiekosten, zelfs een stuk goedkoper dan een klassieke nieuwbouw”, vertelt Wim Pieters, oprichter en ceo van CIRCL. “Om die claim kracht bij te zetten, maar ook om duurzaam en energiezuinig bouwen en wonen verder te promoten, schenken we kopers nu een jaar lang lokale groene stroom van Bolt.”

Die stroom wordt geproduceerd door lokale energieopwekkers in België:

“Bij Bolt zetten we volop in op lokaal geproduceerde groene stroom, in plaats van groen gelabelde grijze energie”, zegt Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en ceo van Bolt. “Dat is echt duurzame energie, geproduceerd door echte mensen, zoals Stéphane met zijn waterkrachtcentrale op de Maas of de zonnepanelen van Christa in Geel. Bij Bolt weet je waar je stroom vandaan komt. Zo willen we iedereen helpen richting een energieneutrale toekomst. Die filosofie sluit naadloos aan bij de strategie van CIRCL. Samen kunnen we de Belgische woningmarkt en het elektriciteitsnet verder verduurzamen.”

De bouwsector, grote vervuiler

Die verduurzaming is nodig, want de Vlaming heeft nog altijd een baksteen in de maag, en de bouwsector is zonder meer een grote vervuiler. Algemeen wordt aangenomen dat de bouw verantwoordelijk is voor ongeveer 40% van onze collectieve CO₂-uitstoot, 50% van de energieconsumptie en een derde van het waterverbruik. Daarbij komen nog het grondstoffenverbruik en de enorme berg aan bouw- en sloopafval.