Learning Network: Due diligence in the technology sector: from fundamentals to uptake

Om haar leden te helpen bij de implementatie van een due diligence-traject start Agoria op 25 april e.k. een tweede lerend netwerk Due Diligence in de technologiesector: van fundamenten naar uptake. Dit lerend netwerk komt er met de financiële steun van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en met de medewerking van de experten van Sustenuto en de KU Leuven.

De globalisering heeft kansen gecreërd voor landen, bedrijven en werknemers. Toch bestaan er doorheen globale waardeketens risico's voor mens (cfr. uitbuiting, mensenhandel,...) en milieu (cfr. ontbossing, broeikasgassen,...). De Covid-pandemie, het economische herstel dat werd teniet gedaan door de oorlog in Oekraïne,... hebben aanleiding gegeven tot verregaande ontwrichting van globale waardeketens en toegenomen competitie in internationale markten. De druk op bedrijven om aan de slag te gaan met risico's, via processen van due diligence, is nooit groter geweest.

Het lerend netwerk zal bestaan uit twee componenten:

1) Een lerend netwerk dat bestaat uit een aantal workshops en online sessies, waarbij zowel wordt ingezet op kennisopbouw als op de meer praktijkgerichte toepassing van due diligence. Alle deelnemers aan het lerend netwerk hebben ook recht op beperkte individuele begeleiding.

2) Een beperkt aantal pilootprojecten die een meer intense samenwerking omvatten tussen de experten en bedrijven, met als doel de bedrijven op weg te helpen richting een werkbare en effectieve due diligence aanpak. Ze fungeren als best practices voor de andere bedrijven in het lerend netwerk, en bij uitbreiding voor de ganse sector.

LEREND NETWERK:

Fase 1 – Risico’s begrijpen

Workshop 1 (25 april 2023):

Tijdens het eerste deel van de workshop wordt stilgestaan bij het wat en waarom van due diligence, en bij de aard van risico’s voor mens en milieu. Vragen die aan bod komen zijn onder meer: Wat is due diligence? Hoe zit het vervat in bestaande en toekomstige wetgeving? Wat is de link met bestaande initiatieven, bijvoorbeeld op het vlak van conflictmineralen en corruptiebestrijding? Welke incentives heb je als bedrijf om met due diligence aan de slag te gaan? Wat zijn potentiële risico’s voor mens en milieu? Tijdens het tweede deel van de workshop zal getracht worden om een ‘archetypische’ technologieketen te reconstrueren, en om potentiële risico’s in deze keten te identificeren. Tot slot wordt de methodologische aanpak voor de rest van de workshops geïntroduceerd.

Individuele feedback (datum TBC) via online gesprekken tussen de deelnemers en de experten.

Interactief leermoment 1 (datum TBC):

Korte getuigenis van een van de pilootprojecten. Vervolgens bespreken de bedrijven in kleinere groepjes hun ervaringen.

Fase 2 – Risico’s beperken

Workshop 2 (23 mei 2023):

Tijdens deze workshop maken de deelnemende bedrijven kennis met de verschillende acties (zowel individueel als collectief, sectorspecifiek en  transversaal, …) die ze kunnen nemen om risico’s te voorkomen, te beperken, en te monitoren. Hierbij komen onder meer codes of conduct, audits, een leveranciersdialoog, certificatie, en sector- en multi-stakeholderinitiatieven aan bod. De sterktes en tekortkomingen van deze verschillende systemen wordt besproken, waarbij zoveel als mogelijk wordt voortgebouwd op de ervaringen van de deelnemers zelf. Tijdens de workshop worden vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties (RBA, Electronics Watch, vakbond, …) uitgenodigd voor een panelgesprek en een discussie met de deelnemers.

Individuele feedback (datum TBC)

Interactief leermoment 2 (datum TBC):

Korte getuigenis van een van de pilootprojecten. Vervolgens bespreken de bedrijven in kleinere groepjes hun ervaringen.

Fase 3 – Due diligence integreren

Workshop 3 (26 september 2023):

In de derde en laatste workshop wordt stilgestaan bij hoe due diligence op duurzame wijze geïntegreerd kan worden in de bedrijfsvoering. Hierbij wordt vertrokken vanuit internationale richtlijnen (VN, OESO), om vervolgens te kijken naar wat haalbaar is voor verschillende bedrijven. Hierbij wordt niet enkel gekeken naar formele beleidsteksten (bv. Code of Conduct, human rights policy), maar ook naar processen als procurement, en rapportering. Wat zijn de must-haves (compliance met wetgeving) en de nice-to-haves? Wat zijn de bouwstenen van een due diligence strategie?

Interactief leermoment 3 (datum TBC):

Korte getuigenis van een van de pilootprojecten. Vervolgens bespreking van verdere ambities op het vlak van due diligence in kleinere groepjes.

Individuele feedback (datum TBC) op de due diligence strategie van de deelnemers.

Interactief leermoment 4 (datum TBC):

Tijdens deze laatste bijeenkomst krijgen de piloten en de andere bedrijven de kans om hun strategie te presenteren aan de andere deelnemers, en wordt collectief nagedacht over wat de belangrijkste lessen zijn die uit het project getrokken kunnen worden.

 

Pilootproject:

Wil u graag instappen in een pilootproject en meer individuele begeleiding genieten? Neem dan contact op met heidi.vanwaes@agoria.be

 

Waarom instappen?

    Leer het wat en waarom van due diligence

    Krijg een overzicht van de verschillende beschikbare tools

    Werk aan een inventarisatie van eigen risico’s in de toeleverketen

    Leer risico’s minimaliseren en prioritiseren

    Leer hoe de aanpak rond due dilligence in uw bedrijfsbeleid kunt verankeren

    Krijg een methodiek voor rapportage en integratie van de due diligence aanpak in uw bedrijf.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Deelname aan het lerend netwerk en/of pilootproject is gratis voor Agoria-lidbedrijven. Alle workshops vinden plaats van 9u30-12u30 in de kantoren van Agoria in Brussel (August Reyerslaan 80, 1030 Brussel). Er is voldoende parkeergelegenheid onder het gebouw. Premetro halte Diamant bevindt zich op 100 m, treinstation Meiser op 1 km. Er is een fietsenstalling voorzien.

Data voor de interactieve leermomenten (online/live) en individuele feedback (online) worden vastgelegd in samenspraak met de deelnemers. Voor elke interactieve sessie rekenen we op een 2-tal uurtjes.

Van de deelnemers wordt vóór elke sessie enige voorbereiding verwacht, opdat de sessie zo praktisch en optimaal mogelijk kan ingevuld worden. Bijstand tussen de verschillende workshops wordt verleend om inhoudelijke vragen van de deelnemers te beantwoorden.

Taal: Engels

Meer informatie: Heidi Van Waes via heidi.vanwaes@agoria.be of 0478 32 32 01.

Datum

25 april 2023, 11:30 - 14:30

Locatie

Agoria
August Reyerslaan 80
1030 Brussel
België

Gerelateerde thema's

Internationaal ondernemen

Organised by

Agoria

Toevoegen aan mijn favorieten

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw favorieten. U kan uw favorieten vervolgens als één pdf document downloaden.