Een netwerk van ondernemingen, universiteiten en organisaties wisselt kennis uit om de milieu-impact van zakenreizen te verkleinen.
FLOOW2 zet Nederlandse B2B-deeleconomie in gang
FLOOW2 World’s Reset Button is wereldwijd de eerste deelmarktplaats voor bedrijven, instellingen en overheidsorganisaties, en ondermeer actief in Nederland. Materiaal en diensten, maar ook faciliteiten en knowhow staan er ter beschikking voor onderlinge verhuur en verkoop. Het is een businessmodel dat duurzaamheid verweeft met een sterke economische incentive. De trigger die nodig is voor wie de eerste stap wil zetten in de deeleconomie.
Kim Tjoa uit Nederland en mede-oprichter van FLOOW2, zag samen met zijn team in 2011 een gat in de markt. De deeleconomie voor particulieren was bekend, maar onontgonnen voor bedrijven. “Vanuit een duurzaamheidsperspectief stelden we ons drie vragen bij het opzetten van het businessmodel. Hoe kunnen we zorgen voor een minimum aan CO2? Hoe kunnen we beter omgaan met wat we al hebben? En hoe kunnen we een duurzaam gebruik van materialen maximaal ondersteunen? In de shared economy gaat het om efficiënt materiaalgebruik door te delen.”
Verborgen omzet
Alleen vanuit een duurzaamheidsgedachte zou dit businessmodel niet werken, wist Kim Tjoa. “Het concept konden we zo niet verkopen. We moesten er een bedrijfseconomische vertaling aan geven. Die vertaling is dat bedrijven door ‘asset sharing’ een tweede, tot op heden verborgen bron van omzet in hun onderneming kunnen activeren. Hoe? Door stilstaand bedrijfsmaterieel tijdelijk te verhuren aan collega’s. Als ze het toch even niet gebruiken, waarom het dan niet tijdelijk verhuren of verkopen aan wie het op dat moment wel nodig heeft? Zo krijgt duurzaamheid een financiële incentive.”
Bottom-up principe
Bedrijven bepalen helemaal zelf welke materialen en diensten ze willen verhuren of verkopen op FLOOW2.com. “Elk bedrijf zal een eigen beleid moeten maken over hoe ze asset sharing willen inzetten in hun bedrijf. Ons idee was een ‘one-stop-shop’ aan onze gebruikers te bieden met alles aan bedrijfsmaterialen en diensten wat je maar voor mogelijk houdt. Uitrusting, vastgoed, diensten, faciliteiten, knowhow, …
Of het sectorgebonden is? Integendeel. We willen crosssectoraal werken. De kansen voor de bedrijven en instellingen om op deze manier extra omzet te maken zijn universeel.
Andere mindset nodig
Instappen in een deeleconomie vraagt een andere manier van denken en doen. Daar hebben bedrijven het blijkbaar moeilijker mee dan particulieren. “Het vraagt om een radicale innovatie in bedrijfsstructuren”, zegt Kim Tjoa. “Als bedrijven de voordelen niet kennen, missen ze het ook niet. Particulieren omarmen het idee nochtans, maar bedrijven moeten er nog aan wennen. De omslag vraagt een langere doorlooptijd omdat het moet worden geïntegreerd in de dagelijkse bedrijfsvoerding. Het is eigenlijk een soort van evangelisatie. We proberen het woord vooral te verkondigen via sociale media en door free publicity.”
Rijnstate eerste ziekenhuis
Stilaan weet FLOOW2 een aantal grote contracten binnen te halen. Een daarvan is Rijnstate, een groot Nederlands ziekenhuis. “Zij willen door hun specifieke faciliteiten, apparaten en kennis aan te bieden op de deelmarktplaats, hun capaciteit optimaal benutten. Hun doel is om kosten te besparen, want ongebruikt materiaal dat stilstaat kost veel geld. Ze willen ook kosten besparen door materiaal en diensten van andere organisaties te huren. Het past volledig in hun ambitie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Via enkele lokale partners verkennen we nu ook de markt in het buitenland, waaronder Canada, de UK, Italie en Frankrijk.”
“Ik zie de deeleconomie in de toekomst een groter deel innemen van de reële economie. Mij lijkt het onvermijdelijk. Het getuigt van goed en verantwoord ondernemerschap. Bovendien, wanneer concurrenten de stap zetten om op deze manier extra omzet te realiseren, kunnen andere bedrijven niet meer achterblijven. Je verlies daardoor concurrentiekracht. Aan asset sharing is naar mijn idee voor alle bedrijven en instellingen wereldwijd geen ontkomen aan. Het is financieel voordelig, duurzaam en verstrekt sociale verbanden tussen mensen en bedrijven. Meervoudige waardecreatie in optima forma!”